Passages

recensie Passages

Waardering: 4.5 uit 5.

De dramafilm Passages gaat over de jonge filmmaker Tomas, die zich in een driehoeksverhouding bevindt met Martin en Agathe. Jaloezie alom! Wat wij van Passages vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Tomas is een jonge filmmaker en is getrouwd met Martin. Als hij lerares Agathe tegenkom, ontstaat er een affaire. Met een vrouw nog wel, iets wat Tomas niet gewend is. Hij verlangt continu naar haar, al begint er op een gegeven moment ook liefde te ontstaan. Hij wil het verder onderzoeken, maar als ook zijn man een nieuwe relatie krijgt, stort hij zich toch weer vol op hem.

Ons eindoordeel?

Passages heeft dus echt al een poster om je vingers bij af te likken, kijk maar. Daarnaast is Ira Sachs (Little Men, 2016) de regisseur en spelen Franz Rogowski (Undine, 2020), Adèle Exarchopoulos (La Vie D’Adèle, 2013) en Ben Whishaw (Surge, 2020) de hoofdrollen. Dat alles bij elkaar is al een reden om opgewonden te raken over deze uitdagende film.

Want een uitdagende en bikkelharde liefdesdrama is het. Niet alleen als het gaat om het scenario, maar ook over de intriges en opwindende en tot de verbeelding sprekende beelden die je te zien krijgt. Eigenlijk is dit gewoon een film, die film ademt. Typisch Frans, terwijl slechts een van de drie Franstalig is, in het altijd fraaie Parijs. Een minutieus, uitgedacht scenario met uitmuntend acteerwerk van alleen maar getalenteerde mensen. De altijd slissende Rogowski speelt echt buitenaards goed in deze film. Nee, ik heb geen aandelen in deze film.

Het is ook zo een film waarbij je blij bent dat je ook vaak (met alle respect) middelmaat bekijkt. Deze film is gewoon Champions League. Een prikkelende film, in beeld, maar ook een die de kijker uitdaagt. Je kunt niet vluchten. Een directe film ook die de tijd neemt, ondanks de relatief korte speelduur van 91 minuten. Een soort pingpong, waarbij je als kijker nooit weet welke kant het op gaat, grotendeels door de aandachtsgeile en wispelturige Tomas.

Passages is een typisch Franse film, terwijl slechts een van de drie hoofdrolspelers Franstalig is. Een uitdagende film, die de kijker uitdaagt. Het uitmuntende acteerwerk en het minutieus uitgewerkte scenario zorgen voor een hemelse kijkervaring.

Regie: Ira Sachs
Cast: Franz Rogowski | Adèle Exarchopoulos | Ben Whishaw
Speelduur: 91 minuten
Releasedatum: 24-8-2023

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.