Park

recensie Park

Hoe hard het leven kan zijn in en om het Olympisch Dorp van Athene, waar amper 13 jaar geleden de Olympische Spelen werden gehouden, blijkt uit het Griekse Park. Jongeren hebben een uitzichtloos bestaan en het enige wat ze doen is rondhangen. Wat wij van deze coming-of-age-film vinden, lees je in onze uitgebreide C-recensie.

Het verhaal

Dimitri en zijn vrienden hangen vaak rond in het inmiddels vervallen Olympisch dorp in Athene. Werk is moeilijk te vinden, zijn moeder is een alcoholiste en de verveling slaat toe. Wat doe je dan als jongere? Juist, een beetje baldadig zijn in combinatie met jezelf vervelen. Er is toch niets om iemand die zich in je interesseert. Behalve Anna dan, een voormalige atlete die zich in hetzelfde schuitje bevindt als Dimitri. Om toch een beetje geld te verdienen gaat Dimitri op zoek naar nieuwe geldbronnen.

Ons eindoordeel?

Zonder echt een verhaallijn te hebben, heeft Park toch een boodschap voor ons. Hoe kan het toch dat nog geen 15 jaar na de Olympische Spelen het leven in en om het Olympisch Dorp zo dood is. De Olympische Spelen zouden toch hoop moeten bieden, toekomstperspectief en werkgelegenheid? Niets is minder waar. Althans, niet als we Park moeten geloven, en dat doen we. In zekere zin weerspiegelt dit ook de teloorgang van Griekenland, zoals we de afgelopen jaren vaak in het nieuws meekregen.

Het leven van de mensen in Athene, en dan met name de jeugd, staat in schril contrast met de vele toeristen en zakenmensen. ‘The sky is the limit’ bij al die gasten. Dat dit voor de Griekse jeugd niet het geval is blijkt wel. Werk ligt niet voor het oprapen en de verveling slaat toe, met onder andere vandalisme als gevolg. Om toch maar een beetje geld te verdienen zoekt Dimitri naar alle mogelijkheden. Schrijnend om te zien!

Niet-professionele acteurs maken deel uit van de cast, net als dat alles is opgenomen met een handheld camera. Een low-budget film, kun je dus wel stellen. Dat doet echter geen moment afbreuk aan de kwaliteit van de film.

Uitzichtloosheid is in Park zeer fraai in beeld gebracht. Van de mooie en hoopvolle Olympische Spelen naar een uitzichtloos bestaan. Spijtig! Laat dit een les voor ons allen zijn.

Regisseur:Sofia Exarchou
Cast: Dimitris Kitsos | Dimitra Vlagopoulou | Enuki Gvenatadze | Lena Kitsopoulou
Speelduur: 100 minuten

Share

Een gedachte over “Park

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.