Paria

recensie Paria

Waardering: 3.5 uit 5.

De thriller Paria gaat over Samuel en zijn gezin, die na te zijn gevlucht uit Ghana een mooi huis in Nederland betrekken. In dat huis gebeuren wel onverklaarbare dingen, die alleen Samuel ervaart. Wat wij van Paria vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Samuel en Sara vluchten met hun dochter vanuit Ghana naar Nederland. Na eerst in een AZC te hebben gezeten, mogen ze daarna in een dorp een prachtig huis betrekken. Dat lijkt mooi, maar Samuel komt er al snel achter dat er onverklaarbare dingen gebeuren in het huis, die hij maar moeilijk kan verklaren. Helemaal omdat hij de enige is die de gebeurtenissen ervaart.

Ons eindoordeel?

Lekker begin hoor, van Paria. Ze weten je aandacht in ieder geval goed te trekken met die horror-achtige opening. De spanning zit er in ieder geval goed in, zonder dat je nog iets weet. Dat smaakt naar meer dus, dat begin.

Wat blijkt, het is weliswaar een thriller, maar tegelijkertijd toch ook een horrorfilm. De film weet namelijk perfect het probleem van Nederland bloot te leggen. Niet alleen in wat je zit, maar juist ook de boodschap is horror tot en met. Want welkom in Nederland, waar je meteen Nederlands moet kunnen, waar je buurman netjes zijn tuin onderhoudt en waar je jezelf meteen moet aanpassen aan de gebruiken van de rest. En vooral blij zijn met die afgedankte spullen die je krijgt. Jij als immigrant hebt eigenlijk niets te zeggen en moet vooral niet klagen.

De xenofobie kon niet duidelijker! Wij witte Nederlanders weten ook altijd zo goed hoe een ander iets moet doen. Vooral als het om immigranten gaat is dat het geval. Kijk alleen maar naar de verkiezingsuitslag. En je meer verdiepen in immigranten is lastig, zo blijkt ook weer in deze film, maar ook in het echt. En luisteren, ho maar. Wij zeggen wel hoe het moet.

Paria is weliswaar een thriller, maar ze hadden hem net zo goed als horror kunnen aanmerken. Niet alleen door wat je ziet, maar vooral hoe men omgaat met immigranten. De xenofobie kon niet duidelijker.

Regie: Edson da Conceicao
Cast: Emmanuel Ohene Boafo | Kimberley Agyarko | Soumaoro | Martijn Nieuwerf
Speelduur: 83 minuten
Releasedatum: 22-2-2024 – 20.23 uur – NPO 3 (de vijfde van zes telefilms in 2024)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.