Parasite

recensie Parasite

De dramafilm Parasite gaat over Ki-taek en zijn gezin. Ze hebben weinig geld, maar weten zich bij de rijke familie Park te mengen. Ze doen alles om het beter te krijgen. Wat wij van Parasite vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Ki-taek is werkloos, woont met zijn gezin in een krot en heeft ook al heel weinig geld. Hij en zijn gezin moeten dus een manier vinden om aan geld te komen. De familie Park, die wel geld heeft, biedt uitkomst. Langzaam maar zeker weten ze zich te mengen in het leven van de familie Park, waarbij ze niet altijd eerlijk zijn. Dan gebeurt er iets, waardoor het nieuwe en betere leven van hen toch weer in gevaar komt.

Ons eindoordeel?

De winnaar van de Gouden Palm van Cannes in 2019. Dat is wat Parasite is. Dat schept verwachtingen. Helemaal als alle vijf sterren recensies die je voorbij ziet komen ontzettend lovend zijn. Kriebels waren het gevolg, want we hebben ruim een half jaar moeten wachten op deze film. En dat was het wachten waard hoor.

Eigenlijk gaat niets in deze film zoals je vooraf zou verwachten. Een film die ook veel vermakelijker is dan je vooraf denkt. Het is allemaal ook gewoon heel origineel. Wij hebben in ieder geval nog niet vaak zo een film gezien. Hij verrast, is echt wel heel grappig, choquerend, heftig, spannend en dus onvoorspelbaar. Dat alles door een nijpende situatie van een gezin. De titel Parasite kon niet treffender zijn, want zuigers zijn het wel. Ook blijkt de familie over zoveel talent te beschikken dat je jezelf kunt afvragen waarom ze überhaupt in deze situatie zijn belandt! Stuk voor stuk zijn het knappe koppen.

Parasite is een zeer vermakelijke film die nog een stuk of driehonderd ingrediënten heeft, wat deze film uiteindelijk tot een succes maakt. Al die ingrediënten gaan namelijk perfect samen. Een film die waarschijnlijk op veel eindejaarslijstjes terug zal komen.

Regie: Joon-ho Bong
Cast: Kang-ho Song | Sun-kyun Lee | So-dam Park | Yeo-jeong Jo
Speelduur: 131 minuten

Share

8 gedachtes over “Parasite

  1. Mooi om te horen dat jullie er ook zo van hebben genoten. Ik heb ‘m inmiddels al een tweede keer gezien en hij was net zo goed. Je zou kunnen zeggen dat beide gezinnen als parasieten kunnen worden bestempeld, want ze maken beiden misbruik van de situatie waarin ze zich bevinden. Hetzelfde is natuurlijk het geval met de huidhoudster.

  2. Hoi, ik heb vandaag “Parasite” gezien en ik ben bij lange na niet zo enthousiast als vrijwel iedere andere filmliefhebber. Het eerste uur van de film vond ik onderhoudend met vaak grappige humor. Daarna ontaardt het voor mijn gevoel. Ik houd helemaal niet van realistisch geweld in een film en werd bijna onpasselijk van het vele geweld in het tweede deel van de film. Ik vind het onbegrijpelijk dat er niet veel meer filmliefhebbers zijn die daar moeite mee hebben. Of ben ik een watje? Ook vond ik de film niet zo stijlvast en vooral de muziek vond ik veel te nadrukkelijk aanwezig. Een interessante film, maar niet mijn smaak. Uiteindelijk zou ik hem 4 sterren geven, zeker geen 5. In mijn ogen is “Parasite” zeker geen meesterwerk en al helemaal niet als ik zie hoeveel prachtige films ik dit jaar al heb gezien van mijn favoriete regisseurs Satyajit Ray, Ingmar Bergman, Kenji Mizoguchi en Akira Kurosawa. Van al deze regisseurs schaal ik hun meeste films hoger in dan “Parasite”. Groetjes, Erik

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.