Paradise Drifters

recensie Paradise Drifters

De dramafilm en roadmovie Paradise Drifters gaat over drie jongeren die allemaal in een uitzichtloze situatie zitten. Naast het wantrouwen in elkaar hebben zo nog één ding gemeen: hoop! Wat wij van Paradise Drifters vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Drie jongeren hebben geen onderdak meer en volgen ieder hun eigen weg. Weg van Nederland in ieder geval. Lorenzo pakt de auto en besluit Marseille op te zoeken. Niet zomaar, maar met een reden, om geld te verdienen. Als Chloe en Yousef bij hem instappen, zit hij daar totaal niet op te wachten. Toch bouwen ze, ondanks het wantrouwen, een band op en blijken ze bovendien meer met elkaar gemeen te hebben dan gedacht. Alle drie hebben namelijk hoop. Hoop op een mooier en beter leven.

Ons eindoordeel?

Wie zegt dat Nederlanders niet kunnen acteren die liegt. Wie zegt dat Jonas Smulders (die je kunt kennen van Broers, Ventoux en Niemand in de Stad) niet kan acteren, die liegt. Wat een talent, die zo zijn rollen weet uit te kiezen. En wat te denken van Tamar van Waning, een voor ons onbekende actrice, die ook al goed acteert. En dat alles in Paradise Drifters, een roadmovie zonder eindbestemming.

Bestemmingen zijn er wel, maar slechts tijdelijk. Het is overleven, vluchten en hopen. De enige bestemming is geld. Altijd en overal. De locatie is onbelangrijk. En toch, ja toch, zie je het begrip voor elkaar. Ze herkennen zich in elkaar. Jong en geen uitzicht op een betere toekomst. Dat alle drie hier anders mee omgaan is ook duidelijk. Wat ook duidelijk is, is dat ze gemakkelijk te beïnvloedbaar zijn. Zo jong als dat ze zijn. Zo onbevangen. Door hun zwakke en uitzichtloze situaties maakt men simpelweg misbruik van hen. En neem het de drie kwalijk dat ze zoeken naar hoop, want als je niets hebt dan moet je toch iets.

De beelden komen gefragmenteerd tot je. Vaak komen ze ook abrupt ten einde. Je ziet en weet weinig, maar toch voel je hoe de vork in de steel zit. Daar heb je geen beelden voor nodig in dit geval. De beelden die je ziet zijn overigens rauw en vaak los uit de pols geschoten. Dat past bij datgene wat we zien. Geen opsmuk en alles doen om te overleven. Daar zit ook een klein minpunt, want soms lijkt de film contextloos. Alsof er überhaupt geen script was. Uiteindelijk pakt dit voor ons goed uit, maar je moet ervan houden.

Wat heeft Nederland toch een talent als het gaat om acteurs en actrices. Jonas Smulders en Tamar van Waning zijn daar het perfecte voorbeeld van. Paradise Drifters is een roadmovie zonder eindbestemming. De enige bestemming die er is, is geld. En dat is niet altijd de beste weg, ook al denk je van wel.

Regie: Mees Peijnenburg
Cast: Jonas Smulders | Tamar van Waning | Bilal El Mehdi Wahib
Speelduur: 85 minuten

Share

Wil je reageren?