Pájaros de Verano

recensie Pájaros de Verano

De dramafilm Pájaros de Verano (Birds of Passage) gaat over de niet zo rijke Rapayet. Om met zijn geliefde Zaida te mogen trouwen, heeft hij een grote bruidsschat nodig. Die bruidsschat kan er alleen komen als hij marihuana gaat smokkelen en verkopen. Wat wij van Pájaros de Verano vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Colombia, jaren 60. Rapayet heeft wel een oogje op Zaida. Met haar trouwen lijkt alleen een brug te ver, want een grote bruidsschat is nodig. Dat is overigens geheel volgens de tradities daar. Die bruidsschat heeft hij nog niet, maar daar is wel een oplossing voor. Rapayet en enkele anderen gaan hun geld namelijk verdienen met het smokkelen en verkopen van marihuana. Dat gaat uiteraard niet gepaard zonder wraak en geweld.

Ons eindoordeel?

Vijf hoofdstukken hebben wij gezien in Pájaros de Verano, waarin het begin van het tijdperk van Escobar duidelijk zichtbaar wordt. Goed ook om te zien dat de film de diepgang laat zien in een film waar drugs een rol speelt.

Geweld heeft in dit geval niet de overhand. Nog meer dan drugs spelen geloof, macht en familietradities een rol. Familietradities die er op de dag van vandaag nog zijn. Familie is al heilig in dat soort landen, maar de tradities en je afkomst net zo goed. En het land waar je vandaan komt. Het is zelfs zo erg dat mensen daar ervoor kiezen om in bepaalde delen, daar waar andere clans ‘regeren’, de grond niet aan te raken met de knieën. Zo diep zitten de tradities. De films slaagt met vlag en wimpel om ons dat als leek uit te leggen.

De combinatie van acteurs en niet-acteurs is ook verfrissend. Ons was niet duidelijk wie nu nog nooit geacteerd had, wat we als positief ervaren. Wat we minder vonden, waren de ‘uitstapjes’ naar de fictie. Een overleden oma die een boodschap heeft en vogels die in de huiskamers rondlopen hadden een betekenis, maar dat had ook bij de conversaties kunnen blijven. Dan doet je fantasie ook nog wat. We hoeven niet overal uitleg bij.

Pájaros de Verano is een film over drugs, maar wel één met diepgang. Familietradities zijn daarbij nog belangrijker dan de drugs zelf. En juist het perfect overbrengen van die tradities aan ons leken, maken deze film geslaagd.

Regie: Cristina Gallego | Ciro Guerra
Cast: Carmiña Martínez | Jhon Narváez | José Acosta | Natalia Reyes | José Vicente
Speelduur: 125 minuten

Share

Een gedachte over “Pájaros de Verano

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.