Overtijd

recensie Overtijd

De korte documentaire Overtijd gaat over drie vrouwen die vroegtijdig een zwangerschap hebben afgebroken. Het proces daaromheen en wat dit met je doet vertellen zij aan ons. Wat wij van Overtijd vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Een zwangerschap afbreken doe je niet zomaar. Daar zit altijd een reden achter. Drie vrouwen vertellen meer over het proces dat zij hebben meegemaakt over het vroegtijdig afbreken van zo een zwangerschap. Twijfel, taboe, verdriet en schaamte zijn een paar steekwoorden die een rol spelen in deze documentaire.

Ons eindoordeel?

Overtijd laat een keer de andere kant van de medaille zien. Er zijn mensen die graag zwanger willen worden waarbij het niet lukt, maar er zijn ook mensen waarbij het omgekeerde het geval is. Dat er een taboe rust op het afbreken van een zwangerschap moge duidelijk zijn. Des te knapper is het dat je daar wel open en bloot over praat.

Wat een kwetsbaarheid tonen de drie vrouwen. Doe dat maar eens, op TV vertellen hoe je tot je keuze tot abortus gekomen bent. Daar kunnen wij alleen maar respect voor hebben. Pijn die er toen was, is er nog steeds. Los van dat ze achter de keuze staan, want zoiets doe je natuurlijk niet voor niets.

Onwetend over de impact, daar zijn ze het over eens. Maar ja, wie weet dat wel. Het is tenslotte niet iets wat je dagelijks doet. De afsluitende zin is wat ons betreft zeer treffend en vat deze hele documentaire samen: ‘Het zal waarschijnlijk altijd iets verdrietigs blijven, en dat verdient het ook!’. En ja, er zijn genoeg tegenargumenten in te brengen waarom het niet te doen, maar het blijft een eigen keuze. Wij gaan ook niet voor anderen bepalen wat te doen. Dat zou niemand moeten willen.

Deze documentaire is één van de tien Teledoc Campus documentaires en is op 4-6-2020 om 20.55 uur te zien op NPO 3.

Regie: Tessa Louise Pope
Cast: –
Speelduur: 25 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.