Origin

recensie Origin

Waardering: 4 uit 5.

De docu-fictie en dramafilm Origin gaat over Pulitzer Prijs-winnares Isabel Wilkerson. Haar uitgever vraagt haar te schrijven over een zwarte man, die werd vermoord in een witte wijk, door een latino. Wat wij van Origin vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Isabel Wilkerson is een Pulitzer Prijs-winnares en heeft dus en eer hoog te houden. Haar uitgever vraagt haar om te schrijven over Trayvon Martin, maar Isabel twijfelt. Die twijfel verdwijnt als sneeuw voor de zon als ze de politie-tapes beluisterd. Trayvon, een zwarte man, werd namelijk vermoord in een witte wijk, gewoon omdat hij daar liep. En wat blijkt, hij werd vermoord door een latino. Dat roept bij Isabel de vraag op of racisme wel zo zwart-wit is als dat we denken. Ze gaat op onderzoek uit, wat uiteindelijk resulteert in een bestseller.

Ons eindoordeel?

Liefhebbers van Ava DuVernay (Selma (2014) en When They See Us (2019)) hier? Dat komt goed uit, want Origin is haar volgende film. DuVernay staat er om bekend om op te komen voor zwarte mensen. Ze maakt zich daar hard voor, iets wat ook duidelijk tot uiting komt in haar films. Een geliefd regisseuse, met als kanttekening dat deze recensent over het algemeen geen groot liefhebber van haar films is. Maar, deze docu-fictie maakt indruk, ondanks de te zoete trailer.

Wel voelt ook deze film weer zo overgeproduceerd aan. Met minder geld kan het ook. Kom eens met rauwe, echt aanvoelende beelden. De terugblik naar het vroegere Duitsland was sowieso overbodig. Had de film sowieso 20 minuten korter gemaakt. En waar je denkt dat ze gewoon Duits spreken, die Duitsers, dat klopt. Yes, eindelijk. Ow nee, uiteindelijk toch weer niet. Waarschijnlijk om de film toegankelijk te houden. Waarom? Dit einde had overigens ook niet gehoeven. Daar bouwen ze de climax zodanig op, dat het een ‘teveel’ is.

Gelukkig sprak het verhaal dus wel aan, ondanks bovenstaande. DuVernay laat de kijker meedenken en legt niet op. Krachtig, emotioneel en tegelijkertijd confronterend. Want wat is racisme en wanneer is het racisme. Wie bepaalt dat? Het kastenstelsel versus racisme. De film stelt de juiste vragen, met een juiste toon, onderzoekend, vragen oproepend bij de kijker en niet alles belicht van een kant. Spannend ook, want gaat die tijd zich herhalen of herhaalt die tijd zich simpelweg al (in sommige landen zeer zeker)? De film zet je dan ook aan het denken. Daar leer je van en geeft nieuwe inzichten. Ellis-Taylor speelt bovendien overtuigend in haar rol van Isabel Wilkerson.

Origin is weliswaar overgeproduceerd, maar het verhaal zet je toch aan het denken. Wanneer is iets racisme en wanneer is er sprake van het kastenstelsel? Het verhaal is onderzoekend en laat ook de kijker meedenken. Krachtig, bij vlagen emotioneel en zeker ook confronterend.

Regie: Ava DuVernay
Cast: Aunjanue Ellis-Taylor | Jon Bernthal | Vera Farmiga | Niecy Nash | Nick Offerman
Speelduur: 141 minuten
Releasedatum: 29-2-2024

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.