The Selfish Giant

recensie The Selfish Giant

De dramafilm The Selfish Giant gaat over twee jonge jongens in een arme wijk. School vinden ze maar niets, maar met oud ijzer verdienen ze toch nog wat geld. Maar de spanning tussen de twee neemt toe! Wat wij van The Selfish Giant vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Zoals zo vaak in Britse films, speelt ook deze zich af in een arme wijk. Arbor en Swifty verkloten het regelmatig op school en worden dan ook geschorst. Om toch maar iets te doen, besluiten de twee metaal te gaan verzamelen voor een ijzerhandelaar. De jongens gaan ijzer ophalen met paard en wagen, lekker ouderwets. Swifty blijkt ook ontzettend goed met paarden te kunnen omgaan – een soort paardenfluisteraar – en mag aan illegale paardenraces mee doen. Dit kan de jaloerse Arbor niet zo goed hebben, waardoor de spanning toeneemt. Toch blijven de jongens ijzer ophalen. Ook op plekken waar je liever niet komt!

Ons eindoordeel?

Wat een intens mooie hartverscheurende film is The Selfish Giant. Niet vaak zagen wij een troosteloos landschap zo mooi in beeld gebracht. Een verhaal over vriendschap en over kinderen, die geen kinderen kunnen zijn. Vandaar ook de titel The Selfish Giant.

De regisseuse, Clio Barnard, heeft het voor elkaar gekregen om onervaren jonge acteurs te laten floreren. Dat is best wel heel knap, als je weet dat dit haar eerste lange speelfilm was. Je leeft echt mee met die twee. Je voelt de pijn en de worsteling. En dat einde jongens. Echt onmenselijk. Zelden was het zo stil in een bioscoopzaal als toen. Kippenvel tot en met. Een waar meesterwerk vinden wij het in ieder geval.

Wij vinden The Selfish Giant een waar meesterwerk. Top acteerwerk van onervaren jonge jongens en een verhaal dat je raakt tot op het bot. En dan dat einde, kippenvel.

Regie: Clio Barnard
Cast: Conner Chapman | Shaun Thomas | Sean Gilder
Speelduur: 93 minuten

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.