Onoda – 10 000 Nights in the Jungle

recensie Onoda - 10 000 Nights in the Jungle

De dramafilm Onoda – 10 000 Nights in the Jungle gaat over een jonge inlichtingenofficier, die op een Filipijns eiland een guerrillaoorlog moet voeren, totdat de Japanners weer terugkeren. Maar keren die überhaupt nog terug? Wat wij van Onoda – 10 000 Nights in the Jungle vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Hiroo wordt in 1944 als jonge Japanse inlichtingenofficier naar een eiland in de Filipijnen gestuurd. Dit alles net voor de Amerikaanse landing. Hij moet daar een guerrillaoorlog voeren totdat de Japanse hulptroepen terugkeren. De bevelen die hij meekrijgt staan alleen haaks op alles waar Japan in de oorlog altijd voor stond; hij mag namelijk geen zelfmoord plegen, hij moet de missie voor ogen houden en hij mag nooit opgeven. En hoewel de oorlog er bijna opzit, eindigt deze voor Hiroo pas na 10.000 nachten!

Ons eindoordeel?

Ik kan altijd wel een beetje opgewonden raken van een fraaie filmposter. De filmposter van het op waarheid gebaseerde Japanse Onoda – 10 000 Nights in the Jungle zorgt daar zeker voor. Simpel, maar zeer fraai en een kleine samenvatting van waar de film over gaat. Een film die liefst 167 minuten duurt, maar die wat mij betreft ook twee keer zo lang had mogen duren. Wat een pareltje!

Je krijgt een geweldige verhaallijn voorgeschoteld, die halverwege de film een kleine twist krijgt. Een kleine maar, maar juist die twist zorgt voor verfrissing en voor vernieuwing. Je kunt dan ook wel spreken van een slow-burner. Karakters ontwikkelen zich, waarbij je met name de volhardende Hiroo ziet transformeren van jongetje naar man. Je kunt ook wel spreken van een bijzondere coming of age. Je gelooft bijna niet dat deze film, waarbij je ook nog wat leert over de geschiedenis van Japan, op de waarheid is gebaseerd. Het voeren van een (eigen) oorlog tegen een onzichtbare vijand en dat bijna 30 jaar lang! Hierdoor is het net alsof je naar een soort western kijkt.

Onoda – 10 000 Nights in the Jungle is een waar pareltje met een geweldige verhaallijn. Een slow-burner van formaat waarvan je bijna niet gelooft dat deze op waarheid is gebaseerd. Gaat dat zien!

Regie: Arthur Harari
Cast: Kanji Tsuda | Yûya Endô | Yûya Matsuura | Tetsuya Chiba | Shinsuke Kato
Speelduur: 167 minuten
Releasedatum:
02-09-2021

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.