Only You Alone

recensie Only You Alone

De dramafilm Only You Alone gaat over Chi Li, die sinds de dood van haar opa alles zelf regelt. Tijd en ruimte voor een vriendje is er niet, want epileptische aanvallen maken dat moeilijk. Wat wij van Only You Alone vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Chi Li is grootgebracht door haar opa, maar die is pasgeleden overleden. Ze woont nu alleen in de flat van haar tante, die het merendeel van het jaar in Australië woont. Doordat ze epileptische aanvullen heeft, stelt ze zich niet zo gemakkelijk open. Haar kans op een vriendje lijkt dan ook klein. Toch zorgt een mannelijke collega ervoor dat ze zichzelf wat meer open stelt.

Ons eindoordeel?

Na het zien van Only You Alone hebben wij best wel medelijden met Chi Li – nee, niet vanwege haar naam. Ze heeft niet het gemakkelijkste leven, maar probeert er wel wat van te maken, ondanks haar ziekte. Veranderingen zijn dan lastig en een nieuw vriendje betekent toch echt veranderingen. Vooral als je een veeleisende schoonmoeder hebt. Dat vriendje is overigens het liefste vriendje van de wereld. Ook lastig voor hem, om zo tussen zijn moeder en vriendin in te moeten zitten. Wie kies je dan, als je al moet kiezen? Een tikkeltje romantiek kun je dus ook verwachten in dit ingetogen drama.

Liefelijk is de film ook. Het vriendje, haar beste vriendin en Chi Li zelf hebben een hart van goud. Toch worstelen alle drie met zichzelf en hun eigen problemen. Ze passen dan ook goed bij elkaar. En hadden we al gezegd dat ze in dezelfde bioscoop werken?

Chi Li staat in ieder geval voor een sterke vrouw, ook al voelt ze zich niet zo. Ze zorgt voor zichzelf, komt op voor zichzelf en heeft een toekomst voor ogen. Misschien is ze daar zelfs wat te stellig in, al geven we haar in haar keuzes in deze film groot gelijk. Liefde en een ziekte lijken in haar geval niet samen te kunnen gaan, helemaal niet in de heersende (starre) cultuur van China. En niet kunnen dansen, haar grootste passie, is misschien nog wel haar grootste verlies, naast het verlies van haar opa. Het sterke einde is typerend. Yun Chi, die ook meeschreef aan het script, acteert overigens ook erg goed.

Only You Alone doet zijn naam eer aan. Een pijnlijke en toch ook wel ingetogen romantische dramafilm, waarin je medelijden krijgt met Chi Li. Ze probeert zo hard, maar dat lijkt geen kans van slagen. Vooral niet als je jezelf zo in de weg zit en in een land woont waar de cultuur zo bepalend is.

Regie: Zhou Zhou
Cast: Chi Yun
| Chi Ying | Meng Ling-wei | Wang Mei-li | Zhang Li-li
Speelduur: 90 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.