Only the River Flows

recensie Only the River Flows

Waardering: 4 uit 5.

De dramafilm Only the River Flows gaat over Ma Zhe, die een moord moet oplossen. Als ze de dader uiteindelijk te pakken hebben gekregen, blijft Ma Zhe twijfelen of ze wel de goede te pakken hebben. Wat wij van Only the River Flows vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Ma Zhe krijgt in de jaren 90 de taak om een moord op te lossen. Ze hebben namelijk een vrouw gevonden bij de rivier, in het landelijk gebied van China. Al snel arresteren ze iemand, maar Ma Zhe twijfelt of ze wel de juiste te pakken hebben. Ondanks bevelen van hogerop om het onderzoek te stoppen, blijft hij zoeken naar antwoorden. Steeds meer wordt het een obsessie, waarbij hij ook nog eens te maken heeft met de verborgen levens in de gemeenschap.

Ons eindoordeel?

Only the River Flows is een Chinese arthousefilm die in het land zelf volle zalen en een overvolle kassa opleverde. Wat heet, deze film leverde zoveel geld op dat het een van de succesvolste Chinese arthousefilms ooit is. En deze film is echt een film die je in het filmhuis moet gaan kijken. En dan het liefste een oud filmhuis, waar je het verleden nog kunt zien en ruiken. Wat je ziet deed me denken aan de stijl van Brian de Palma (Blow Out, 1981) en David Cronenburg (Crash, 1996).

Bovenstaande sluit niet geheel toevallig aan bij wat je ziet. Opvallend zijn de fraaie, fletse, grauwe beelden, die daadwerkelijk aan de jaren 90 doen denken. De film ademt sowieso neo noir uit. Spanning bouwt zich geleidelijk op, waarbij de geleidelijke opbouw zorgvuldig is uitgedacht. Soms is er verpakte humor. Autoriteit speelt daar een rol in, wat duidelijk tot uiting komt (een pingpongende commandant is dan wel weer grappig). Door de kleiding weet je wie de leiding heeft en de inspecteurs gaan heel cliché gehuld in leren jacks. Staat ze nog goed ook. De anderen zijn schoothondjes volgen bevelen lijdzaam op. En ja, de noedels komen ook in veelvoud voorbij.

Only the River Flows is een grote kijktip. Deze neo noir is een mindfuck, die als een olievlek uitbreidt. Heel de film zit gewoon goed in elkaar. Niet alleen verhalenderwijs, maar ook beeldend.

Regie: Shujun Wei
Cast: Yilong Zhu | Chloe Maayan
Speelduur: 102 minuten
Releasedatum: 6-6-2024

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.