One Second

recensie One Second

De dramafilm One Second gaat over een gevluchte gevangene, die op zoek is naar een film. Een van de rollen wordt voor zijn ogen weggekaapt, waarna hij de achtervolging inzet. Wat wij van One Second vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Als tijdens de Chinese Culturele Revolutie een gevangene uit een werkkamp ontsnapt, gaat hij op zoek naar een bepaalde filmrol. Die vindt hij, maar een klein meisje steelt de rol voor zijn ogen. Hij zet de achtervolging in, waarbij een heel dorp ondertussen op de film zit te wachten.

Ons eindoordeel?

One Second is vooral een film die het vooral van het verhaal moet hebben. De setting zelf is eenvoudig, soms goedkoop ogend en vaak te perfect nagemaakt. Maar daar gaat het niet om in deze film. Juist dat soms lastig te volgen verhaal is dus leidend, en de rest is ondergeschikt. Ook het acteerwerk overigens, wat net als de setting toneel-esque aandoet.

Een beetje humor tussen beide protagonisten leidt de film in, al zijn er twijfels of dit de bedoeling is. Die humor is nodig, aangezien je als kijker redelijk snel weet in welke uiterst serieuze periode de film zich afspeelt. Mao hangt met enige regelmaat aan de muur. Dat beide protagonisten hun bedoelingen hebben, blijkt ook, maar waarom dat is niet. Nieuwsgierig kijk je de film uit, waarbij je alleen maar begrip kunt opbrengen voor beide. En herinneringen moet je soms koesteren, want voor je het weet vervagen ze. Het gaat niet alleen om wat je ziet, maar ook om wat je herinnert.

One Second is geen gemakkelijke film over een film, hoewel die toneel-esque overkomt. Een film over onderling (on)begrip en over herinneringen. Herinneringen moet je koesteren, lijkt de boodschap, want voor je het weet gebeurt er iets waardoor ze vervagen.

Regie: Zhang Yimou
Cast: Zhang Yi, Liu Haocun, Fan Wei
Speelduur: 103 minuten
Releasedatum: 7-4-2022


Share

3 gedachtes over “One Second

  1. Hoi Bart, van jouw recensie word ik niet warm, maar de regisseur van deze film is wel Zhang Yimou, mijn favoriete Chinese regisseur en een man die een aantal prachtige films heeft gemaakt. Ik vind “Raise the Red Lantern” zijn absolute meesterwerk, maar ook films als “Het rode korenveld”, “Judou”, “The Story of Qui Ju”, “Shanghai Triad”, “Coming Home”, “The Road Home”, “Not One Less” en “Riding Alone for Thousands of Miles” heb ik met veel plezier bekeken. Zijn martial arts films “Hero” en “House of Flying Daggers” doen mij minder, maar zien er wel oogstrelend uit. Je begrijpt het al wel, zodra “One Second” op dvd verschijnt ga ik hem bekijken. Groetjes, Erik

      1. Hoi Bart, ik heb natuurlijk “One Second” niet gezien, maar je zou één van de mooiste Aziatische films en één van de mooiste liefdesdrama’s ooit missen, als je niet “Raise the Red Lantern” hebt gezien. Je zult er geen spijt van krijgen! Groetjes, Erik

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.