One Man and His Shoes

recensie One Man and His Shoes

De documentaire One Man and His Shoes gaat over de nog steeds populaire Air Jordans. Michael Jordan maakte ze bekend, maar dat was geen vanzelfsprekendheid. Wat wij van One Man and His Shoes vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

De Air Jordan! Een schoen die iedereen in de jaren 80 perse in zijn collectie wilde hebben. En niet alleen in de jaren 80. Nog steeds is deze schoen ongekend populair. Aanstichter daarvoor is basketballegende Michael Jordan, in samenwerking met Nike en Spike Lee. We hebben het over een miljardenomzet. Maar destijds was het best een gok, want Jordan was slechts een talent en de kijkcijfers in het basketbal waren ook niet hoog. Om nog maar te zwijgen over Nike zelf, die ook nog niet echt zo succesvol waren als vandaag de dag. Over de impact van de schoen horen we meer in deze documentaire.

Ons eindoordeel?

De grootste basketballer aller tijden is volgens de meesten Michael Jordan. Maar de man kon niet alleen basketballen hoor. Nee, ook maakte hij uitstapjes naar het honkbal en de filmwereld: lees Space Jam. Daarnaast lanceerde Jordan dus ook samen met Nike de Air Jordans.

En wat was Nike destijds slim zeg. Net als deze documentaire. Wie niet bij de top hoort, moet onderaan beginnen en daar de diamantjes zoeken – dat gold ook als het ging om reclame maken, kijk maar naar Spike Lee, die werd opgepikt naar aanleiding van Do the Right Thing. Zo gezegd, zo gedaan. Om nog maar te zwijgen over Jordan en zijn manager, want dat was ook een stukje ondernemerschap van die twee. Je kunt het je haast ook niet voorstellen dat een documentaire over schoenen kijken zo leuk, maar vooral informatief kan zijn. Mede met dank aan de velen verschillende geïnterviewden. Ook laat de regisseur beide kanten van het verhaal zien. Niet alleen de goede, maar ook de slechte.

Want dat Nike zo slim was had ook een keerkant, zo blijkt. Collector items zorgden voor roofmoorden, want draag je Nike dan heb je status. De familieleden en vrienden van de slachtoffers gaven daar Nike de schuld van. Maar wacht eens even, zo zit de wereld niet in elkaar. Dat heeft te maken met materialisme. Dat zit in de mens. Hebben, hebben, hebben. Dat Nike iets wil verkopen en daar slim mee omgaat, kun je hen niet kwalijk nemen. Je maakt ons niet wijs dat zij de roofmoorden daardoor op hun geweten hebben. Dat is slechts onze mening, en dat is precies wat de documentaire voor ogen heeft; vorm je eigen mening.

One Man and His Shoes is een informatieve en leuke documentaire. Dat mensen zo bezeten kunnen zijn van schoenen wisten we, maar dat dit tot roofmoorden leidden dan weer niet. We zien gelukkig ook niet alleen de leuke kanten. Sterke documentaire, waarbij je je eigen mening mag vormen!

Regie: Yemi Bamiro
Cast: Michael Jordan | Spike Lee | Dennis Rodman
Speelduur: 83 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.