One Day in the Life of Noah Piugattuk

recensie One Day in the Life of Noah Piugattuk

De dramafilm One Day in the Life of Noah Piugattuk gaat over een groep Inuit-jagers die naar een prefabdorp moeten verhuizen. Waarom? Omdat dit de wet is en ze anders geld mislopen! Wat wij van One Day in the Life of Noah Piugattuk vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

De Inuit leefden vroeger naar eigen inzicht. Niet in dorpen en steden zoals wij die kenden, maar op zichzelf. Een groep van die Inuit-jagers in het Arctische gebied krijgt in 1961 bezoek van een Canadese ambtenaar. Hij brengt wat lekkers mee, maar de boodschap die hij heeft is minder lekker. De Inuit moeten zich gaan vesten in een prefbdorp, anders krijgen ze geen toelage voor de kinderen. Want ja, dat is de wet!

Ons eindoordeel?

Kim Bodnia begint steeds meer op te duiken in films en series. Eerst in The Bridge, daarna in Killing Eve en nu ook in One Day in the Life of Noah Piugattuk. Hij lijkt in ieder geval goede keuzes te maken in zijn rollen, want acteren kan hij wel, hoe klein zijn rol ook is.

Dat natuurlijke licht is natuurlijk supermooi en zeer bruikbaar als filmmaker. En dan die sneeuw. Die oneindige sneeuwvlakte waar je ook echt niets anders ziet dan sneeuw. Je zou er niet willen wonen. Ja, zij dus wel. En wie zijn wij om daar dan over te oordelen. En hoezo krijgen ze vrijheid in een nederzetting? Die hebben ze nu toch al, die vrijheid? Ze zijn nog onafhankelijk ook. Waarom ze dan volgens je eigen opgestelde regels laten leven. Geld kunnen ze al helemaal niets mee. Mooi hoor, dat kolonialisme, lekker egoïstisch vooral. Alsof ze een stel beesten zijn, die ze opsluiten in een dierentuin.

Wat je vooraf niet verwacht aan de film, is de humor. Je zit te kijken en eigenlijk heb je constant een glimlach op je gezicht. De mannen maken dan ook veel grappen. Opvallend, want het aanbod bevalt ze helemaal niet. Je dient wel met alle aandacht te kijken, want het zijn lange shots met lange conversaties.

One Day in the Life of Noah Piugattuk is opvallend grappig, vooral als je jezelf bedenkt dat de Inuit gewoon even gekoloniseerd worden in deze film. Geduld is een schone zaak, want lange shots en conversaties zijn het zeker.

Regie: Zacharias Kunuk
Cast: Apayata Kotierk | Kim Bodnia | Benjamin Kunuk
Speelduur: 113 minuten

Share

5 gedachtes over “One Day in the Life of Noah Piugattuk

  1. Ik wil u attenderen op dat de cookie pop-up window niet sluit bij het activeren van de ‘sluiten en bevestigen’ knop. Het blijft telkens opnieuw verschijnen.

  2. Hoi, ik ben erg benieuwd naar deze film. De eerdere film van Zacharias Kunuk “Atanarjuat” vond ik geweldig. Wat mij betreft een van de 10 beste films van na 2000. Groetjes, Erik

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.