In de documentaire Onderkomen volgen we drie jonge Afghaanse vluchtelingen in Maastricht. Ze zijn in afwachting van een verblijfsvergunning en zijn vrij beperkt in hun doen en laten. Wat wij van Onderkomen vinden, lees je in onze uit ongeveer 175 woorden bestaande B-recensie.
Het verhaal
Noori, Ghullam en Kleiner zijn Afghaanse vluchtelingen die op jonge leeftijd hun land moesten ontvluchten vanwege het geweld. Samen wonen ze al jaren in een vervallen flat langs een snelweg in Maastricht, in afwachting van een verblijfsvergunning. Het enige dat ze kunnen doen is rappen, sporten en wachten op die verblijfsvergunning. Enkele gepensioneerden ondersteunen de vluchtelingen, zodat uitzetting kan worden voorkomen.
Ons eindoordeel?
Triest om te zien, dat mensen die vluchten eigenlijk ook in ons ‘vrije land’ niet vrij zijn in hun doen en laten. Altijd maar die onzekerheid. Natuurlijk, ze hebben niet een vergelijkbare angst als in Afghanistan, waar ze zeker weten dat ze het niet overleven, maar toch hebben ze angst. Angst om uitgezet te worden naar hun eigen land Afghanistan. Die angst en onzekerheid moeten wij in Nederland toch wel weg kunnen nemen door vluchtelingen niet oneindig lang laten wachten op een verblijfsvergunning? Onmenselijk vinden wij dat! En godzijdank zijn er nog mensen die er zo een beetje alles voor over hebben om die vluchtelingen toch nog een toekomst te bieden. De liefde die die mensen van VLOT geven, verwarmt ons hart. Net als de fraaie illustraties.
Regie: Jacqueline van Vugt
Cast: –
Speelduur: 69 minuten