Once Were Brothers

recensie Once Were Brothers

De documentaire Once Were Brothers gaat over de op- en ondergang van The Band. De grote der aarden komen aan het woord over de groep die het subgenre Americana uitvond. Wat wij van Once Were Brothers vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Uitvinders van het subgenre Americana, begeleidingsband van Bob Dylan en een fanschare waar je u tegen zegt. We hebben het over The Band, een hechte muziekgroep uit de jaren ’60. Nog twee leden van de vijf leven er, waarvan Robbie Robertson er een is. Hij vertelt over de opkomst, maar ook over de ondergang van de groep. Daarnaast komen er enkele grootheden aan het woord, die allen fan zijn.

Ons eindoordeel?

Een topcast met een documentaire, kan dat? Jazeker, want Once Were Brothers is het bewijs. Het gaat weliswaar over The Band, maar Bruce Springsteen, Martin Scorsese, Bob Dylan, Marilyn Monroe, Eric Clapton en Van Morrison komen allemaal aan het woord. Allen waren/zijn fan. Dat zegt toch wel iets.

Prachtige stemmen hadden de mannen, met een mooie snik erin. Maar wat een verschrikkelijke stem heeft Robbie Robertson als hij praat. Zoooo teeeergeeeend laaaangzaaaam praaaaat hij. Voor een documentaire als Once Were Brothers vinden wij dat zeer storend, zo niet saai. Misschien dat het door de heroïne komt. Overigens hadden we dat alleen als hij praatte hoor. De overige documentaire is mede door de muziek overigens wel lekker. Wij stoorden ons gewoon aan Robertson als hij aan het woord was.

Laten we eerlijk zijn. Die muziek is heerlijk, net als de verhalen. Voor de meeste bandleden pijnlijk, maar voor de kijkers leuke achtergrondinformatie. Wordt de muziek daar beter van? Nee, natuurlijk niet, maar juist bij een documentaire zit je te wachten op persoonlijke verhalen van de betreffende en hun naasten. Nou, die krijg je genoeg hoor.

Once Were Brothers is een lekkere documentaire, met dank aan de muziek en achtergrondverhalen. Alleen jammer van die vervelende stem van Robbie Robertson. Wat kan die man leuke verhalen saai vertellen zeg. Wij sloten de documentaire in ieder geval al swingend af.

Regie: Daniel Roher
Cast: Robbie Robertson
| Bruce Springsteen | Martin Scorsese | Bob Dylan | Marilyn Monroe | Eric Clapton | Van Morrison
Speelduur: 100 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.