Once Upon a Time … in Hollywood

recensie Once Upon a Time ... in Hollywood

De komische dramafilm Once Upon a Time … in Hollywood gaat over televisie-acteur Rick Dalton. Hij en zijn stuntman doen alles samen, maar nadat Rick steeds moeilijker aan werk komt, lijkt een einde van de samenwerking nabij. Wat wij van Once Upon a Time … in Hollywood vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

De zon die schijnt in Hollywood, in 1969. Maar voor hoelang nog voor Rick Dalton? Rick is een bekende acteur die vooral opvalt op televisie, spelend in series. Echt doorbreken in een grote film lukt hem nog niet. Zijn stuntman Cliff Booth staat hem altijd bij, ook als het slecht gaat. Maar voor hoelang nog, want nieuwe tijden breken aan met andere mensen aan het filmfront. Roman Polanski en Sharon Tate zijn daar voorbeelden van, die toevallig ook nog naast Rick wonen.

Ons eindoordeel?

Wat is er nu eigenlijk zo bijzonder aan Once Upon a Time … in Hollywood? Wij vragen het ons oprecht af. Toch niet omdat het een film van Tarantino is, toch? De hype rondom deze film snappen wij in ieder geval niet. Los van de prachtige filmsets, de sterrencast en bijbehorende muziek uit die tijd, vonden we de film vlak en te gemaakt. En lang! Het acteerwerk was prima, maar ook niet meer dan dat. Wie had nu eigenlijk echt de hoofdrol? Bratt Pitt – hij won de Oscar voor beste bijrol! – of toch Leonardo DiCaprio? Voor ons was er geen verschil, iets wat we bij The Favourite ook al hadden. En ja, de film was ook gewoon heerlijk grappig.

Voorkennis is overigens zeker fijn bij deze film. Voorkennis die wij hadden door het boek Schervengericht, van A.F.Th. van der Heijden. Die gebruikte in zijn boek weliswaar andere namen en metaforen, maar dat ging toch zeker over Polanski en consorten. Door dat boek zaten wij dan ook constant te wachten op hét moment. De spanning bouwt op en dan ineens, boem, plottwist. Ja, dat was verrassend, en nee, dat had geen of nauwelijks toegevoegde waarde. Het enige dat wij er uit kunnen halen is dat de fictieve Rick Dalton (Leonardo Dicaprio) deuren geopend krijgt door een traumatische ervaring, daar waar het eerder niet lukte. Broederliefde zegt dan ook helemaal niets als je in Hollywood woont.

Uiteindelijk vinden wij Once Upon a Time … in Hollywood een prima en grappige film, maar toch ook wel te gemaakt en te vlak. Had Tarantino Schervengericht van van der Heijden verfilmd, dan had hij van ons waarschijnlijk meer waardering gekregen. Maar ja, wat als bestaat niet en dit is een film op zich.

Regie: Quentin Tarantino
Cast: Leonardo DiCaprio | Brad Pitt | Margot Robbie | Al Pacino
Speelduur: 161 minuten

Share

Een gedachte over “Once Upon a Time … in Hollywood

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.