Oma en Chris & de Rode Auto

recensie Oma en Chris & de Rode Auto

De korte documentaire Oma en Chris & de Rode Auto gaat over de 30-jarige Chris en zijn 94-jarige oma. Chris heeft een autisme, maar dat belemmert hem niet om drie dagen in de week voor zijn zorgbehoevende oma te zorgen. Wat wij van Oma en Chris & de Rode Auto vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Bij de 30-jarige Chris is op jonge leeftijd al een autisme vastgesteld. Chris zelf trekt zich daar niets van aan en vindt dat allemaal maar onzin. Wel verblijft Chris in een zorggroep in Nijmegen. Daarnaast zorgt hij ook drie dagen in de week voor zijn 94-jarige oma, die in Eindhoven woont. Hij bezoekt haar altijd met haar oude auto. Een rode auto, welteverstaan. Met die auto gaan ze ook op pad naar Luxemburg, waar de familie dan weer niet blij mee is. Dit alles onder de begeleiding van regisseuse Ingrid Kamerling, die niet geheel toevallig ook de nicht is van Chris en dezelfde oma heeft.

Ons eindoordeel?

Een autisme hoeft helemaal geen belemmering te zijn. Kijk naar Oma en Chris & de Rode Auto en je snapt wat wij bedoelen. Hierin zie je namelijk dat iemand met een autisme super bruikbaar is in ons steeds ingewikkelder wordende samenleving. Zorgen voor elkaar moet door veranderde wet- en regelgeving weer meer zoals vroeger. En hoe fijn is het dan dat er iemand zoals Chris is, die precies weet wat zijn oma nodig heeft. Dat hij dan af en toe tot tien moet tellen is dan heel normaal. Dat zouden wij ook hebben.

Zie je dat Chris een autist heeft? Nee dat zie je niet op het eerste gezicht. Dat is het ook met een autisme, dat is vaak niet zichtbaar. Wel kun je het aan hem merken. Het zijn de kleine dingen waaraan je het kunt zien. De fascinatie voor lampen, camera’s, maar ook in zijn doen en laten. Het moet wel allemaal volgens een bepaald patroon gaan. Lukt iets niet dan vloekt hij al snel. Heerlijk om te zien dat hij zijn emoties lekker laat gaan. Zouden wij ook weleens willen doen. Lekker schelden op het werk als iets niet lukt. Doe je natuurlijk niet, maar jullie snappen vast wat we bedoelen.

Daarnaast zie je ook dat wanneer Chris blij is dat zijn oma dat ook is. Is Chris chagrijnig, dan is zijn oma dat ook. Die wisselwerking is heel duidelijk. Het allerduidelijkste is de liefde voor elkaar. De een accepteert de anders zoals die is. Heel mooi. Oh en is Chris perfect tweetalig, want zijn oma is Duitse van oorsprong. Wie kan dat nog zeggen tegenwoordig (Engels niet meegerekend).

Oma en Chris & de Rode Auto laat zien dat autisme helemaal niet beperkend hoeft te zijn. Gebruik iemand in zijn of haar kracht en je krijgt er veel voor terug. Chris is lief, zorgzaam, behulpzaam en ondernemend. En dat is juist wat zijn oma op haar leeftijd nodig heeft. Eén plus één is twee dus!

Regie: Ingrid Kamerling
Cast: Chris | Hildegard
Speelduur: 66 minuten

Share

Wil je reageren?