Old Joy

recensie Old Joy

De dramafilm Old Joy gaat over Mark en Kurt. De twee zijn oude vrienden en besluiten samen de bergen in te trekken. Waar Mark even zijn dagelijkse sleur kan loslaten, is dit voor Kurt gesneden koek. Wat wij van Old Joy vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Mark is redelijk gesetteld. Hij heeft een baan, een mooi huis én een zwangere vrouw. Een oude vriend van hem, Kurt, leeft daarentegen een vrij leven waarin hij kan doen wat hij wil. Kurt belt Mark op met de vraag of hij samen met hem wil wandelen in de bergen. Ze zagen elkaar de afgelopen jaren steeds minder, maar Mark grijpt de mogelijkheid graag aan. Even weg van alles sleur!

Ons eindoordeel?

Laat je meevoeren met de muziek van Yo La Tengo in Old Joy. Deze roadmovie van Kelly Reichardt (Certain Women, First Cow) voelt erg authentiek en nostalgisch aan. Waarom? Je had zelf een van die twee mannen zelf kunnen zijn, ook als je een vrouw bent. De ene is blijven hangen in zijn jeugd met daarbij behorende onverschrokkenheid en de ander is gebonden en (hoopt hij) volwassen. Beide accepteren dat, waarbij er toch een soort van waardeoordeel bij de andere aanwezig is. Het is fijn dat ik – in dit geval bedoel ik Mark – even weg ben, maar dat hoeft niet eeuwig te duren. Gewoon even weg van thuis en alle hectiek.

We willen allemaal wel eens oude tijden herleven, zonder aan thuis te hoeven denken. Zo fijn is dat af en toe. Even alles loslaten. Want ja, je wordt nu eenmaal ouder, en bij ouder worden horen verantwoordelijkheden. Fijn dat een ander daar voor kan zorgen bij je. De reis die de twee mannen maken volg je op de voet, mede door het goede camerawerk. Je bent er echt bij. Weinig conversaties, maar toch zeggen ze veel met hun sprekende mimiek. Heerlijk geacteerd ook door zowel Will Oldham – aka zanger Bonnie Prince Billy – als Daniel London. En waar het begin nog zo onrustig begint met allerlei nieuws op de radio, eindigt ook zo. Tussendoor bevind je je samen met de twee mannen in de prachtige natuur, waar ongemakkelijke momenten, vrijheid, rust, even niets doen en toch weer naar huis willen met elkaar verweven zijn. Jammer eigenlijk dat de film maar 73 minuten duurt.

Old Joy is een fijne en soms ongemakkelijke roadmovie over alles loslaten. Even geen verantwoordelijkheid en niet aan thuis denken. Lekker onbezonnen, maar gelukkig maar voor even. Mooi geschoten ook. Het enige jammere is de lengte van de film, want die 73 minuten hadden best langer mogen duren. Vooral als dat had betekend dat je nog meer mooie muziek van Yo La Tengo kon horen.

Regie: Kelly Reichardt
Cast: Daniel London | Will Oldham | Tanya Smith
Speelduur: 73 minuten

Share

Een gedachte over “Old Joy

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.