Official Secrets

recensie Official Secrets

De dramafilm en thriller Official Secrets gaat over klokkenluidster Katharine Gun. Zij speelt een geheime memo door aan de pers, om een invasie van Irak te voorkomen. Wat wij van Official Secrets vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Katharine Gun werkt als vertaalster bij de Britse geheime dienst. Als ze een memo onder ogen krijgt, waarin wordt gevraagd om te spioneren zodat de Irak-invasie in 2003 door kan gaan zonder echt harde bewijzen te hebben, grijpt ze in. Ze stuurt de memo op slinkse wijze door, zodat de pers er lucht van krijgt. Helaas voor haar komen ze erachter dat zij de ‘mol’ is, waardoor een lange rechtsgang volgt. Heeft Katharine juist gehandeld, of is ze een verrader en schuldig aan het overtreden van de ‘Official Secrets Act’.

Ons eindoordeel?

Eigenlijk val je van de ene in de andere verbazing bij het zien van Official Secrets. Regels en vooral wetten zijn er niet voor niets, maar als je jezelf als overheid daardoor haast onschendbaar maakt, dan kun je niet spreken van goede wetgeving. Waargebeurd ook nog, dat maakt het des te pijnlijker om te zien. Gelukkig zijn er ook nog mensen als Katherine.

Katherine is zeer goed neergezet door Keira Knightley, die overigens in de verste verte niet lijkt op Katherine. Dat maakt in dit geval niet uit, want het verhaal is goed opgebouwd en nog spannend ook. Naast de verbazing word je ook echt boos bij het zien van dit (oorlogs)drama. Wij zijn overigens wel benieuwd hoe het nu met Katherine gaat, want dat weet je na het zien van Official Secrets niet. Heeft ze bijvoorbeeld een goede baan, een adviseursrol, en misschien wel de belangrijkste vraag: werkt de overheid haat tegen? Lang leve het internet, want hier vind je het antwoord.

Official Secrets maakt je ontzettend boos, want hoe kan een overheid in godsnaam wegkomen met een bepaalde actie, daar waar ze anderen hiervoor zouden willen veroordelen? Lang leve de klokkenluiders!

Regie: Gavin Hood
Cast: Keira Knightley | Matt Smith | Matthew Goode | Ralph Fiennes
Speelduur: 112 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.