Oema foe Sranan

recensie Oema foe Sranan

Waardering: 4 uit 5.


In de documentaire Oema foe Sranan (Vrouwen van Suriname) komen vier Surinaamse vrouwen aan het woord. Zij vertellen persoonlijke verhalen over hun leven in Suriname, rond de Surinaamse onafhankelijkheid in 1975. Wat wij van Oema foe Sranan vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Rond de Surinaamse onafhankelijkheid (1975) volgt de maker vier vrouwen: Jetty, Sonja, Somai en Sylvie. Zij verzetten zich tegen miskenning en uitbuiting, maar ook tegen de armoede die zij zelf ervaren. Persoonlijke verhalen vertellen ze, waarbij onder andere de geschiedenis van kolonialisme, neokolonialisme en discriminatie in Suriname en Nederland aan bod komt. Nederland als kolonisator en buitenlandse bedrijven zijn daarbij de boosdoener.

Ons eindoordeel?

In 2021 besloot Eye met het IISG om het toch wel tijdloze Oema foe Sranan te restaureren. Een documentaire uit 1978 waarin men gebruik maakt van citaten uit Wij slaven van Suriname, van Anton de Kom. Die citaten zijn fraai, maar vooral de muziek (een soort klaagliederen) zijn om je vingers bij af te likken. Die vertellen het hele verhaal. Die vertellen wat het volk denkt en voelt.

Dat zie je ook wel overigens. De armoede druipt er vanaf. Het is wij tegen zij, waarbij zij de totale macht heeft en bepaalt. De scène tussen de ambtenaar en een van de vrouwen is daarbij tekenend. Soevereiniteit ten top. Wij zorgen voor jou, maar waag het niet om over ons te klagen. Net als dat Nederland, niet onterecht, er niet goed vanaf komt (excuses aanbieden is moeilijk).

De gerestaureerde beelden zijn kleurrijk, ondanks de staat waar de vrouwen in leven. Dat is verre van kleurrijk. Overigens zou het destijds ook een goede investering zijn geweest als de machthebbers seksuele voorlichting zouden geven. Dat zou voor minder kinderen hebben gezorgd, dunkt mij. Dat is ieders recht natuurlijk, maar als je het al niet breed hebt, is weer een extra kind best prijzig.

Oema foe Sranan is een korte, tijdloze documentaire over de Surinaamse onafhankelijkheid. Vier vrouwen die zich laten zien en horen, ook al was men daar niet van gediend. Hoogtepunt is de prachtige muziek, die vertelt wat het volk destijds dacht en voelde.

Regie: Anton de Kom
Cast: –
Speelduur: 56 minuten
Releasedatum: 9-3-2023 (ook op Pepr via Picl)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.