O Amor É Único

recensie O Amor É Único

De documentaire O Amor É Único gaat over de 80-jarige Dona Alva. Na ruim 65 jaar te zijn getrouwd, overlijdt haar man, van wie ze eigenlijk nooit hield. Een nieuw leven begint, met een veertig jaar jongere man. Wat wij van O Amor É Único vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Dona Alva staat bekend als Machovrouw in het dorp waar ze woont. Op haar veertiende trouwde ze al, maar liefde was zeker niet de reden. Nu ze tachtig is, haar man is overleden en ze eindelijk weer alleen is, start ze een nieuw leven in een ander dorp. Op naar een nieuwe liefde. Op naar echte liefde, ook al maakt haar familie zich zorgen. Misschien wel terecht, want de man waar ze op valt is veertig jaar jonger.

Ons eindoordeel?

Regisseuse Marina Meijer deed alles zelf voor O Amor É Único. Naast de regie deed ze namelijk ook nog de productie, de cinematografie, het editen en het geluid. Marina is dus een echte duizendpoot. Knap hoor, als je dat allemaal kunt. Het overzicht moet je dan wel goed bewaren, vooral als het verhaal leidend is. Dan moet je uitkijken dat je eigen doelen niet belangrijker worden dan het verhaal. Het verhaal is tenslotte leidend. En gelukkig is dat in het geval van deze documentaire ook zo.

Een observerend documentaire is het, waar prachtige beelden elkaar afwisselen. Zowel op het gebied van de natuur als de kleuren die van het beeld spatten. Positionering werkt daarbij erg goed. Meijer lijkt er een sixth sense op na te houden om Dona Alva op de juiste manier in beeld te brengen. Zowel op het gebied van positionering, als in licht. Niets is geforceerd, alles gaat natuurlijk.

Bedoeld of onbedoeld, humoristisch is de documentaire wel. Hoe vind je überhaupt zo iemand als Dona Alva? Die is niet in een Gouden Gids te vinden gokken wij. Een vrouw die nooit liefde heeft gekend, en dat nu in ineens wel denkt te kunnen hebben voor een veel jonger iemand. Of ze die liefde echt heeft is de vraag, maar het levert voor de kijker in ieder geval wel een prachtig schouwspel op.

Onderstaand vind je de trailer van het mooie, liefdevolle en ook humoristische O Amor é Único. Mocht ja naar aanleiding van die trailer en onze recensie overtuigd zijn, dan kun je de gehele documentaire bekijken op 2Doc.

Regie: Marina Meijer
Cast: Dona Alva
Speelduur:
50 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.