Numb

recensie Numb

Waardering: 3.5 uit 5.

De dramafilm Numb gaat over Roham, die op een Iraanse kleuterschool met jongens en meisjes zit. Dat lijkt onschuldig, maar ondertussen gebeurt er veel. Wat wij van Numb vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Roham gaat naar de kleuterschool in Iran, waar jongens en meisjes nog samen leren. Na de kleuterschool scheiden hun schoolsystemen. Alles lijkt onschuldig te verlopen, maar ondertussen gebeurt er veel achter de schermen. Ook is er een petskop die het leven van andere kinderen zuur maakt. Daarnaast is er de rustige Rana, een meisje dat hij Roham wel leuk vindt.

Ons eindoordeel?

Het eerste half uur van Numb was ik volledig in verwarring. Zit ik nu naar een documentaire te kijken, of niet. Nee dus, want na dat half uur vielen alle kwartjes op zijn plek. Vanaf het moment dat die kinderen de piano aanraakte, was ik overtuigd van de kracht van deze film. Prachtig pianospel (ik herkende er De Stad Amsterdam in).

Een soortgelijk verhaal zag ik eerder in het Belgische Un Monde, met als grootste verschil dat er in deze film een groot politiek statement zit. Want de maker maakt zeker een keuze om de onschuldige kinderen in te zetten om het verhaal duidelijk te maken. Op een documentaire-achtige manier, waarbij er een pestkop aanwezig is, die de sfeer bepaalt. Daarnaast is het juist zo sterk dat veel achter de voordeur gebeurt, daar waar de leraren niet kunnen kijken. Laat dat nu ook het geval zijn bij de rest van de wereld als het gaat om Iran. En de propaganda ligt er dik bovenop. Die kinderen weten ook niet beter.

Numb is een documentaire-achtige dramafilm die tongen zeker zal doen laten spreken. Sterk acteerwerk, ook van al die kleine kinderen, temeer omdat je het idee hebt dat je naar een documentaire kijkt. Dat laatste zorgde in het eerste half uur overigens wel voor verwarring.

Regie: Amir Toodehroosta
Cast: Ayhan Shaygan | Shabnam Dadkhah | Nora Hanifeh Zadeh
Speelduur: 91 minuten
Releasedatum: vanaf 31-8-2023

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.