Nudo Mixteco

recensie Nudo Mixteco

De dramafilm Nudo Mixteco gaat over drie vrouwen die in hetzelfde dorp wonen, maar ieder hun eigen problemen hebben. Een geschillendraad vormt de verbinding tussen de drie verhalen. Wat wij van Nudo Mixteco vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Drie verschillende vrouwen hebben te maken met hun eigen bezorgdheden, maar wonen ze wel in hetzelfde drop. Een dorp waarin een geschillenraad problemen tussen haar inwoners door middel van een stemming ‘oplost’. Het is simpelweg zo dat de meeste stemmen gelden. Het doel is bescherming, maar ondertussen weten de vrouwen wel anders.

Ons eindoordeel?

Als je jezelf wil verrassen met een goed opgebouwde film, dan zit je goed bij het Mexicaanse Nudo Mixteco. De stemming op het dorpsplein is een terugkerend element, waarbij de drie verhalen subtiel in elkaar overgaan. Drie verhalen die anders zijn, maar toch ook weer niet. Het is overduidelijk dat de vrouwen in het dorp een onderdrukte positie hebben. Ze komen op voor zichzelf. Klaar met de mannen in hun leven.

Met ieder personage leef je mee. Het is niet altijd duidelijk wat in het verleden heeft plaatsgevonden, maar je weet genoeg om een oordeel te vellen. Een oordeel dat je zult hebben. De mannen komen er hier niet goed vanaf. Een dorp waarin men zolang al op deze manier leeft, is moeilijk te ontwaken uit haar lange en diepe slaap. Mannen zijn verheven boven vrouwen. Mannen lijken alles te kunnen en te mogen, met altijd een excuus. En enkele vrouwen zijn daar klaar mee. Klaar met het verleden. Op naar een nieuwe toekomst, waarin ze tegelijkertijd het gehele dorp een nieuwe en gelijkwaardige toekomst toewensen.

Nudo Mixteco is een verrassende film, waarin drie verhalen subtiel in elkaar overgaan. Als kijker leef je mee en voel je de pijn van de vrouwen. Knappe eerste film van regisseuse Ángeles Cruz.

Regie: Ángeles Cruz
Cast: Sonia Couoh | Noé Hernández | Myriam Bravo
Speelduur: 91 minuten
Releasedatum: 9-6-2022 (ook via Picl)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.