Nostalgia

recensie Nostalgia

Waardering: 3.5 uit 5.

De dramafilm Nostalgia gaat over Felice, die na 40 jaar weer terugkeert naar zijn Napels. Ooit ontvluchtte hij de stad, maar nu hij terug is wil hij toch graag blijven. Of dat zo slim is, is een andere vraag. Wat wij van Nostalgia vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Felice keert na 40 jaar weer terug in zijn Napels. Niet omdat hij dat perse wil, maar meer omdat zijn bejaarde moeder steeds verder aftakelt. Eenmaal daar komen de herinneringen van vroeger naar boven. Een van die herinneringen gaat over een oude vriend, die hij graag weer wil zien. De vraag is of dat wel zo verstandig is, aangezien dat inmiddels een een gevreesde maffiabaas is.

Ons eindoordeel?

Als je op zoek bent naar een film waarin de spanning zich steeds meer opbouwt, dan zit je met Nostalgia gebakken. Constant voel je de spanning als kijker. Mede ook door de fraaie terugblikken naar het verleden, die meer vertellen over het verleden van Felice en de relaties die hij had met bepaalde personen.

Ook fraai, hoe Felice terugkomt in een stad, die hij ooit verlaten heeft. Argwaan en angst zijn zichtbaar, maar zodra Felice ‘zijn’ rauwe Napels weer omarmd heeft, leeft hij op, gaat met de borst vooruit lopen en ademt vertrouwen (puike vertolking door Pierfransesco Favino). De sfeer van de film is sowieso prettig. Je begrijpt Felice enerzijds, maar anderzijds ook niet, want als je een beetje kunt rekenen dan weet je wel wat zijn verleden inhoudt.

Ze blijven, met enkele uitstapjes ook bij de protagonist. Om hem draait het. Dat er eigenlijk niets verandert is, blijkt, al vroeg ik mij wel af of die pastoor wel zo kies is. Het is eigenlijk de kerk tegen de onderwereld, waar je beter niet tussen kunt staan.

Nostalgia blijft om een specifieke rede bij, dat weet ik zeker. De constante spanning bouwt zich steeds verder op, in een wereld die bikkelhard is, maar na al die jaren nog steeds hetzelfde is. Het is maar waar je nostalgisch van wordt, van deze alternatieve maffiafilm!

Regie: Mario Martone
Cast: Pierfrancesco Favino | Aurora Quattrocchi | Tommaso Ragno
Speelduur: 118 minuten
Releasedatum: 9-2-2023

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.