Nocturne

recensie Nocturne

De dramafilm Nocturne gaat over Alex, die op het punt staat de opnames van zijn film te beginnen. Maar wat is eigenlijk de essentie van zijn film? Dat weet hij zelf eigenlijk ook nog niet. Wat wij van Nocturne vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Alex gaat bijna beginnen met de opnames van zijn eigen film, maar zoekt in het midden van de nacht nog naar de essentie van die film. Zijn inspiratie is verdwenen, maar de tijd blijft dringen. Iedereen wil wat van hem. Zijn vriendin ook, maar die is er inmiddels wel klaar mee. Zijn worsteling blijft maar doorgaan…

Ons eindoordeel?

Het bijna niet te volgen Nocturne is niet voor iedereen weggelegd. Een film die film noir ademt van begin tot eind. Niet alleen wat verhaal betreft, maar ook op het gebied van de muziek. Muziek die de film ook de juiste spanning geeft.

Het experimentele, het buiten de lijntjes kleuren, is bij vlagen heel leuk, maar zorgde ook voor onrust bij ons. Er gebeurt zoveel. Je ziet zoveel. Je krijgt zoveel informatie. Dat alles gaat daardoor vaak te snel. Alsof je in de intercity zit, maar in een sprinter had moeten zitten die af en toe stopt. Maar ja, wat wil je als je een film in een film verwerkt en daar dan ook nog dromen in verwerkt. Een tweede kijkbeurt zou zo slecht nog niet zijn voor ons.

Zowel de filmmaker, de schrijvers als de acteurs en actrices lopen over van het talent. Filmisch prachtig en het acteerwerk is top. Een goede samenwerking ook tussen de Belgen en de Nederlanders.

Nocturne is best wel een moeilijke film, die misschien wel om meer dan één kijkbeurt vraagt. Dat het talent bij alles en iedereen die aan deze film heeft meegewerkt aanwezig is, is overigens van begin tot eind duidelijk.

Regie: Viktor van der Valk
Cast: Vincent van der Valk | Reinout Scholten van Aschat | Simone van Bennekom | Gijs Scholten van Aschat
Speelduur: 80 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.