Noche de Fuego

recensie Noche de Fuego

De dramafilm Noche de Fuego (Prayers for the Stolen) gaat over drie jonge meisjes, die zonder mannen moeten zien te overleven in hun bergdorp, daar waar de drugskartels regeren. Wat wij van Noche de Fuego vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Drie meisjes – Ana, Paula en María – wonen in een afgelegen bergdorp, dat wordt beheerst door drugskartels. De meeste volwassen mannen zijn vertrokken om elders geld te verdienen, maar geld sturen ze niet op naar hun achtergebleven vrouwen. Die werken op de papavervelden, en proberen hun dochters uit handen te houden van de clans.

Ons eindoordeel?

Noche de Fuego is een boekverfilming, gebaseerd op Prayers for the Stolen (2014), van Jennifer Clement. Een eerste lange film voor regisseuse Tatiana Huezo, die een vermelding kreeg van de Un Certain Regard-jury op het festival van Cannes. Een film waarin angst centraal staat en het loeven bepaald van de vrouwen in het bergdorp.

De oprechtheid van de de drie jonge actrices, en dan met name Ana, viel mij op. Zo ontzettend puur geacteerd. En dat op die jonge leeftijd. Een film over opgroeien, een coming of age dus, waarin je je eigen weg moet zoeken in een wereld waarin de enige mannen die je tegenkomt, of van het leger of van de drugskartels zijn. De eigen vaders lijken zich niet te bekommeren om hun eigen vrouwen en dochters. De tranen bij de kapper waren volgens mij nog echt ook. Niet gek, gezien het feit wat er daar gebeurde.

Soms aangrijpend, soms ook te vlak, maar altijd vanuit het perspectief van de jonge meisjes. Ze willen vechten, ze willen een toekomst, maar hoe doe je dat, als ze je zo onderdrukken en je leeft in onzekerheid. En dat niet alleen, want ook de eigen moeders zijn daar deels debet aan. Met een reden, dat wel, maar ze zitten vast in het eigen en andermans systeem. Er zit ook geen greintje liefde meer in, alles draait om overleven. Vluchten lijkt de enige oplossing, maar vluchten is zwak. Vluchten deden de mannen al!

Noche de Fuego is een coming of age waarin de angst centraal staat. Angst bij de vrouwen die al zo lang in onzekerheid leven in een wereld die hun eigen mannen al ontvlucht zijn. Opstaan en doorgaan is het devies, maar hoelang houd je dat vol?

Regie: Tatiana Huezo
Cast: Ana Cristina Ordóñez González | Marya Membreño | Mayra Batalla
Speelduur: 110 minuten
Releasedatum: 27-1-2022

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.