No Dogs or Italians Allowed

recensie No Dogs or Italians Allowed

Waardering: 3.5 uit 5.

De geanimeerde dramafilm No Dogs or Italians Allowed gaat over Luigi, die samen met twee broers voor hun gehele familie probeert te zorgen. Werken doen ze overal, om maar te kunnen overleven in hun arme dorpje in de Italiaanse Alpen. Wat wij van No Dogs or Italians Allowed vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

De Ughetto-familie leeft aan het begin van de 20e eeuw in de bergen. Ughettera heet het bergachtige plaatsje, in het noordwesten van Italië. Hard werken en weinig eten zorgt ervoor dat drie jonge zoons van de familie de Alpen intrekken om maar werk te hebben. Ze trekken zelfs de grens naar Frankrijk over. Luigi is een van die zoons, die zijn toekomstige Franse vrouw ontmoet tijdens zijn bikkelharde werk. Hebben ze wel een toekomst samen?

Ons eindoordeel?

De fraaie filmposter van No Dogs or Italians Allowed verklapt al wat aan de kijker. Drie mannen met kleren die aan elkaar hangen van stopgaten, met op de achtergrond de flinke bergtoppen van de Alpen. Dat alles in een stopmotion met elementen van een documentaire.

De locatie waar dit alles plaats vindt, is op de grens van Italië en Frankrijk. De bergen zijn volop aanwezig, waarbij het overduidelijk is dat de bergen toen nog ongerepter waren dan dat ze vandaag de dag zijn. De mens met haar machines eet de natuur op. Daar is vakmanschap voor nodig, net als bij het maken van deze stopmotion. Fraai vormgegeven poppen, met een voice-over van de kleinzoon van de vrouw die het verhaal (als pop) aan diezelfde kleinzoon vertelt. Leuk bedacht! Ook de brocolies als bomen en alle andere attributen die terugkomen geven een beetje extra.

Helemaal omdat het ook een geschiedenisles is over toen. Vele Italianen trokken naar Frankrijk, bij gebrek aan werk, maar ook door de oorlogen en het veranderende politieke landschap (weer een landschap dat verandert). Dat resulteert ook in een humorvol liefdesdrama. Opbeurend is hij niet (zware onderwerpen), maar zwaar voelt de film nooit aan, mede vanwege de luchtige humor. Gezien de filmtitel verwacht je een clash tussen de Fransen en Italianen. Dat valt wel mee, om eerlijk te zijn. Het zijn eerder de Italianen zelf die niet lief zijn voor haar eigen inwoners. Wat dat betreft is de film nog best braaf.

No Dogs or Italians Allowed is een humorvol liefdesdrama. Dit alles verpakt in een fraaie stopmotion, die ook elementen van een documentaire bevat. Het vakmanschap druipt er vanaf en de kijker krijgt ook een gratis geschiedenisles.

Regie: Alain Ughetto
Cast: Ariane Ascaride
Speelduur: 70 minuten
Releasedatum: 18-5-2023

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.