Nina

recensie NinaDe dramafilm Nina gaat over een stel dat al twintig jaar samen is, maar geen kinderen kan krijgen. In de jonge Magda zien ze de ideale draagmoeder. Maar ziet ze dat zelf ook zo? En waarom trekt Magda Nina zo aan? Wat wij van Nina vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Nina en Wojtek zijn al twintig jaar getrouwd en hebben een kinderwens. Die wens kan zonder de hulp van anderen alleen niet in vervulling gaan. Samen zoeken ze een draagmoeder die aan de wensen van beiden voldoet. De jonge Magda voldoet aan die wensen, maar de vraag is of Magda daar wel op zit te wachten. Helemaal als blijkt dat er gevoelens voor Magda ontstaan.

Ons eindoordeel?

Nina hoopt op een nieuw leven in haar leven. Dat nieuwe leven in haar leven laat op zich wachten, maar zelf ontdekt ze zelf wel een nieuw eigen leven. Naarmate de film vordert ontdekt ze haar ware ik en zie je haar opleven. Die verschuiving vindt geleidelijk en ietwat traag plaats.

De toch wel bijzondere manier waarop het stel een kind willen krijgen, maakt de film op zijn minst interessant. Helemaal omdat haar familie, met name Nina’s moeder, gelovig is. Wat wel jammer is, is dat daar niet nog verder op in is gespeeld. Het geloof in combinatie met deze manier van een kind willen krijgen gaat niet helemaal samen.

Ook het geloof in combinatie met gevoelens voor een de veel jongere Magda ligt uiteraard gevoelig. Slechts een enkele keer komt dit ter sprake. We zien de worsteling overigens wel, maar blijft wel op de oppervlakte. Hierdoor raakt de film je minder dan je zou hopen. Nina is het hoofdpersonage, maar wat dat betreft is Magda degene die veel interessanter is voor de kijker. Ze is mysterieus en interessant, daar waar Nina bij tijd en wijlen apathisch overkomt. Van Magda willen we nog wel meer weten.

Nina won op het IFFR de VPRO Big Screen Award. Terecht? Dat blijft altijd de vraag natuurlijk, vooral met een juryprijs. Echt beklijven doet Nina ons niet. En dat terwijl het scenario hier toch wel mogelijkheden voor biedt.

Regie: Olga Chajdas
Cast: Andrzej Konopka, Julia Kijowska, Eliza Rycembel
Speelduur: 130 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.