New Order

recensie New Order

De sciencefiction en dramafilm New Order (Nuevo Orden) gaat over Marianne. Zij viert haar chique bruiloft, terwijl er een volksopstand uitbreekt in Mexico. En die opstand is gericht tegen rijken en dus ook tegen haar en haar gasten. Wat wij van New Order vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Als er een chique bruiloft bezig is in Mexico breekt er een volksopstand uit. Die volksopstand is gericht tegen de rijken en de bevoorrechten. De bruid, Marianne, is dan al weg, want zij glipte net voor de opstand even weg tijdens de receptie. Ze wil namelijk haar oude butler helpen met de ziekenhuiskosten van zijn vrouw. Ze bevindt zich in een buitenwijk, terwijl de bruidegom inmiddels in de handen is van de opstandelingen. Zal Marianne ooit nog thuiskomen?

Ons eindoordeel?

Het is een sciencefiction, maar New Order kan zomaar de waarheid zijn in de toekomst. Onze wereld komt steeds verder uit elkaar te staan. Wij komen steeds verder van elkaar te staan. Dat moet ooit wel klappen, zou je denken, al hopen we dat natuurlijk van niet. Het heftige begin van de film blijft ook maar doorgaan. De kijker blijft niet gespaard. Een onverbiddelijk harde film zonder climax, want het blijft spannend!

Best angstaanjagend ook wat je allemaal te zien krijgt. Vooral omdat je niet weet wie nu wel of niet te vertrouwen is. Politieagenten, maar ook het leger, altijd dienen zij de wet. Maar wat als ze dat niet meer doen. Puur en alleen omdat zij ook het verschil tussen arm en rijk zien groeien en zij in vele landen ook tot de armere behoren. Waarom je leven wagen voor iemand die alles al heeft en nog steeds meer wilt. Waarom je leven wagen voor een hongerloon. Die ongelijkheid is in deze film in ieder geval overduidelijk. Het goede was ook dat de makers geen oordeel vellen. Dat is aan de kijker. Zij kiezen aan wiens kant zij staan. Net als in de politiek, waar je uiteindelijk ook partij kiest.

New Order is een onverbiddelijk harde film die in de toekomst misschien wel waarheid kan worden. De verschillen tussen armen en de rijken blijven maar toenemen. In deze film komt er nooit een climax, maar spanning is er altijd. Aan jou als kijker de keuze wiens kant je kiest.

Regie: Michel Franco
Cast: Dario Yazbek Bernal | Diego Boneta | Patricia Bernal | Samantha Yazareth Anaya
Speelduur: 88 minuten
Releasedatum:
7-4-2021 (Imagine Film Festival)| 19-5-2022

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.