Naya

recensie Naya

De korte documentaire Naya gaat over de gelijknamige wolvin. Zij was de eerste wolf in België in 100 jaar tijd en dat was wereldnieuws voor hen. Wat wij van Naya vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Naya is een wolvin, die een GPS-halsband draagt. Door die halsband weten we dat ze vanuit Oost-Duitsland naar België is gelopen. Wereldnieuws was dat voor de Belgen, want het was de eerst aantoonbare wolf in België in 100 jaar. Maar dan, dan gebeurt er iets…

Ons eindoordeel?

Nouja, is onze eerste reactie na het zien van de eerste beelden van Naya. Is dit iets experimenteels of zijn het gewoon de CCTV beelden die we te zien krijgen, in combinatie met nieuwsberichten? Bij ieder beeld waren we in ieder geval aan het zoeken naar de wolvin. Eerlijk, de muziek erbij maakt het wel interessant en mysterieus. Alsof je een minithriller kijkt op een Big Brother-achtige manier.

Hahaha, we moesten ook wel lachen hoor, vooral toen het ging om de liefde bedrijven. Want wolven zijn namelijk niet de enige beesten die voorbij komen. De camera’s hebben veel meer vastgelegd. Vooral de zin ‘Zodra de menselijke activiteit stilvalt, komt de natuur in beweging.‘ vonden we daarin erg sterk. Het blijkt maar weer welke invloed de mens heeft op de natuur en haar bewoners. De mens trekt zich daar niet altijd iets van aan. In zekere zin is deze documentaire dan ook een aanklacht tegen de slechte mens. En niet iedereen is slecht hoor, want sommige beschermen ook gewoon hun bezit en daarmee hun inkomen. Maar ja, wolven zijn wel bij wet beschermd!

De korte documentaire Naya is een combinatie van aan elkaar geplakte CCTV beelden en nieuwsberichten. Dat klinkt stom, maar is soms toch nog best interessant en spannend. Respect voor diegenen die al die beelden hebben bekeken op zoek naar de wolvin. Liever zij dan wij.

Naya is een van de negen korte documentaires die deel uitmaakt van Teledoc Campus.

Regie: Sebastian Mulder
Cast: –
Speelduur: 25 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.