Navalny

recensie Navalny

De documentaire Navalny gaat over de Russische oppositieleider. Hij werd vergiftigd, knapte op en ging op zoek naar bewijs dat het Kremlin daarbij betrokken was. Wat wij van Navalny vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Novichov, dat was het zenuwgif waarmee Alexei Navalny was vergiftigd. Het vliegtuig waarin hij zat maakte zelfs een noodlanding, aangezien de Russische oppositieleider zo ziek was. Het weerhield Navalny vanuit Berlijn er niet van om vol in de aanval te gaan, toen hij weer was opgeknapt. Samen met andere ging hij op zoek naar het bewijst dat het Kremlin wel degelijk betrokken was. President Poetin ontkende namelijk elke betrokkenheid.

Ons eindoordeel?

Een documentaire maken over de misschien wel meest bekende oppositieleider van Rusland. Dat op zich is al gedurfd. Wetende dat Roher (Once Were Brothers) een Amerikaan is, maakt het nog gewaagder. Russen en Amerikanen, die zijn als water en vuur. En met deze documentaire gooit die betreffende Amerikaan alleen geen water op het vuur, maar eerder olie. Dat fikt wel!

Van begin tot het einde is deze documentaire spannend. Alsof je naar een thriller kijkt waarvan je het plot ongeloofwaardig vindt. Enig verschil is dat dit verhaal wel de waarheid lijkt. Dat is namelijk zo verdomd moeilijk te controleren, maar ik geloof ze. En eigenlijk weet je al hoe het af gaat lopen en toch blijft het spannend. Veel nieuwe informatie waar je bek echt spontaan van open gaat staan. Ongelooflijk dit verhaal, waarbij je nog meer compassie krijgt voor Oekraïne. En dan nog steeds alle humor ervan inzien, wetende dat je leven op het spel staat.

Van begin tot het einde is Navalny spannend, ook al weet je al soort van hoe het af gaat lopen. En zijn humor is in zijn situatie bewonderenswaardig. Deze documentaire kijkt als een thriller!

Regie: Daniel Roher
Cast: Alexei Navalny | Yulia Navalnaya | Dasha Navalnaya
Speelduur: 98 minuten
Releasedatum: 5-5-2022

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.