My Favorite War

recensie My Favorite War

De animatiefilm en documentaire My Favorite War gaat over Ilze, die in de jaren 70 opgroeide in Letland. Aangezien de Koude Oorlog toen aan de gang was, was vrijheid geen vanzelfsprekendheid. Wat wij van My Favorite War vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Ilze, die ook de regisseuse van deze animatiefilm, groeide in de jaren 70 op in Letland. Dat was dus midden in de Koude oorlog. Het regime was meedogenloos, iets wat Ilze heeft gemaakt tot wie ze nu is. Met deze film komt ze op voor individuele vrijheid, wat een basisrecht van een democratische samenleving is. Iets wat nog steeds niet overal vanzelfsprekend is.

Ons eindoordeel?

My Favorite War is eigenlijk een documentaire, maar dan wel een die als animatiefilm tot de kijker wordt gebracht. De manier waarop ze dat in deze film hebben gedaan, is zeer sterk. Waargebeurde verhalen van Ilze, begeleid door animatiebeelden, maar ook door historische beelden. Het is dan eigenlijk ook gewoon een geschiedenisles die je in 80 minuten krijgt voorgeschoteld!

Fraaie animatiebeelden in combinatie met historische beelden dus. Verhalen die aangrijpen en je wat beter doen begrijpen hoe in Letland werd gedacht over de Sovjet Unie en de Nazi’s. Ze zaten in een soort houtgreep. Kies je voor de ene of voor de andere. Nooit was het goed en nooit ging het over de inwoners van Letland. In de animaties die je ziet pik je de ‘boefjes’ er zo uit. Propaganda speelt daar ook een grote rol in.

My Favorite War heeft een bijzondere titel, want wie spreekt nu over een favoriete oorlog. Toch weet deze documentaire-achtige animatiefilm een leerzame geschiedenisles aan de kijker mee te geven. Als in een houtgreep zaten de Letten gevangen!

Regie: Ilze Burkovska-Jacobsen
Cast: –
Speelduur: 80 minuten
Releasedatum:
31-3-2021 | Kaboom Animation Festival

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.