Moving On

recensie Moving On

Het familiedrama Moving On gaat over Okju en Dongju, die met hun vader naar hun opa verhuizen. Dit omdat hun vader het anders financieel niet rond krijgt. Het is te doen, maar als ook hun tante er komt wonen, komen de muren op hen af. Wat wij van Moving On vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Okju en haar broertje Dongju verhuizen met hun alleenstaande vader naar hun opa, die ze nauwelijks kennen. Niet omdat opa zorg nodig heeft, maar vanuit een financieel oogpunt. Ze praten er alleen niet over. Iedereen accepteert de situatie zoals die is. Het huis is niet groot, maar ze redden zich. Als er vervolgens ook nog een tante met huwelijksproblemen bij hen komt wonen, komen de muren langzaam op hen af.

Ons eindoordeel?

Die opa in Moving On is zo lief, die willen wij ook. Heel de film is trouwens lief te noemen. Of eerder liefdevol. Familie is daarbij heel belangrijk. En dat je die familieleden eerst eigenlijk niet zo goed kent, maakt niets uit. Voor familie ben je er gewoon.

Hoewel de familieleden in de film naar de toekomst willen kijken, zit bijna iedereen in het verleden. Opa die zijn vrouw mist, de kinderen die hun moeder om onduidelijke reden niet meer veel zien en de vader die alsmaar doorgaat, het verleden achterlatend. En dan ook nog een tante die van haar vent afwil. Waar de film juist hier sterk in is, is dat de problemen niet ter sprake komen, maar dat je wel ziet dat er strubbelingen zijn; let ook op het shirt van Okju. Herinneringen zijn daarbij ook belangrijk – de vader die zijn zoon wakker maakt voor school komt niet van hemzelf. En nogmaals, familie ben je voor altijd, ook in klotesituaties. Hoe pijnlijk ook.

De film doet overigens ook denken aan Shoplifters, een Japans familiedrama. Deze film is wat minder uitgesproken, maar het drama is duidelijk zichtbaar. Ingetogen, verdrietig, maar dus ook liefdevol. En wat zou de toekomst uiteindelijk brengen?

Moving On is een Zuid-Koreaans ingetogen familiedrama. Over problemen praat men niet, maar dat er problemen zijn is duidelijk. Herinneringen helpen een hoop voor de kijker om te beseffen hoe goed het was. En wat een prachtige muziek luistert opa, als hij laat op de avond alleen op de bank zit.

Regie: Yoon Dan-bi
Cast: Choi Jung-un | Yang Heung-ju | Park Hyeon-yeong | Park Seung-jun
Speelduur: 105 minuten

Share

2 gedachten over “Moving On”

Wil je reageren?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.