Mountain

recensie Mountain

De documentaire Mountain gaat over een ode aan bergen. Wij mensen zien die bergen steeds meer als attractie, maar dat is niet zonder gevaar. Wat wij van Mountain vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Deze documentaire is gebaseerd op een boek van Macfarlane. Een boek over een ode aan bergen. Bergen en de mens gaan al eeuwen samen. Of het nu een top bereiken is, er vanaf skiën of er tegenop fietsen. Bijna iedereen heeft wel iets met bergen. Vergeleken met vroeger is een berg ook meer en meer een toeristische attractie, dan alleen maar natuur. Alleen bergen blijven altijd bergen, en die komen met gevaar.

Ons eindoordeel?

Wij mensen willen alles onder controle hebben en houden. De stad waarin we leven bijvoorbeeld is helemaal door de mens opgebouwd. Mountain geeft tegengas, want er is iets waar de mens geen controle over heeft. Dat zijn bergen en het weer. En toch zijn er dan altijd wel weer een paar ‘gekken’ die ook niet te bedwingen bergen willen beklimmen, af willen skiën of zelfs af willen fietsen. Alsof ze gaan rodeorijden, maar dan zonder publiek. Dat is zo ontstaan en langzamerhand kenen we alle bergen wel. Dat is een beetje als de eerste Mission Impossible; die missie leek onmogelijk, maar nu weten we wel beter.

Om die bergen, omringd door de meest prachtige landschappen, te trotseren, moet je trainen. Trainen en veel rust bewaren. De makers van Mountain hebben er dan ook goed aan gedaan om Willem Dafoe de voice-over op zich te laten nemen. Met zijn donkere, zwoele en rustige stem, waan jij jezelf als kijker ook bijna op de berg. Je leeft mee met de bergbeklimmers. Tel daarbij op The Australian Chamber Orchestra voor de begeleidende muziek, en je hebt een gouden combinatie. Als kijker hoef je alleen nog maar achterover te leunen en te kijken en te luisteren. Dat is alles. Word je nog rustig van ook.

Mountain doet ons op een zeer kalme manier de gevaren van de bergen leren kennen, maar laat ons ook genieten van het prachtige landschap. Bergen waar wij mensen geen invloed op hebben, maar dat wel willen. Want bergen en het weer doen wat ze zelf willen en laten zich niet sturen, in tegenstelling tot ‘de controlfreak’ genaamd de mens.

Regie: Jennifer Peedom
Cast: Willem Dafoe
Speelduur: 74 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.