Mooi Geweest

recensie Mooi GeweestDe korte dramafilm Mooi Geweest gaat over een stel dat vrijwillig hun leven wil beëindigen. Alleen is hun enige dochter het daar absoluut niet mee eens. Wat wij van Mooi Geweest vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Nel en Gerard zijn al sinds mensenheugenis een stel. Ooit hebben ze afgesproken, dat mocht de tijd daar zijn, samen uit het leven te stappen. Als voor Gerard dat moment is aangebroken, brengt hij Nel op de hoogte van zijn plannen. Ze twijfelt, maar afspraak is afspraak. Alleen hun dochter is het totaal niet eens met hun zelfdodingsplannen. Zetten ze hun plannen toch door?

Ons eindoordeel?

Wat een gewaagde film is Mooi Geweest (één van de zes korte films van One Night Stand). Want snij maar eens een onderwerp aan over euthanasie. Daar heerst toch wel een taboe op. Maar als je een beetje verder nadenkt, en dat doen wij, is het misschien best wel een logische gedachte. Wij zien onszelf in ieder geval niet in een bejaardentehuis belanden waar ze Jan Smit, de 3 J’s en Bløf draaien. Niets ten nadele van die artiesten, maar wij houden er niet van. En in bejaardentehuizen gebeurt toch vaak wat de grote meute wil. Schiet ons dan maar lek.

Goed, terug naar de film, die dus als nadenker te betitelen is. Want hoewel we de keuze voor euthanasie begrijpen, begrijpen we ook de eventuele twijfel van de betrokkenen. Wanneer is het de goede keuze? Het acteerwerk is ingetogen en past bij het onderwerp. Daarnaast hebben we cinematografisch en filmisch gezien weinig op te merken. Grauwe beelden met gevoel voor compositie.

Mooi Geweest is gedurfd gezien het onderwerp. Het einde is ook goed. Waarom? Om met de woorden van Gerard te spreken: ‘Je moet het feestje verlaten als het nog gezellig is’. En dat doet de film ook.

De film is overigens hier te bekijken.

Regie: Mari Sanders
Cast: Leny Breederveld | Cas Enklaar | Maria Kraakman | Maarten Heijmans
Speelduur: 49 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.