De documentaire Moeder Suriname gaat over de Surinaamse wasvrouw Fansi, wiens leven startte tijdens de afschaffing van de slavernij. We volgen haar tot de onafhankelijkheid van Suriname. Wat wij van Moeder Suriname vinden, lees je in onze recensie.
Het verhaal
We zien het levensverhaal van Fansi, een Surinaamse wasvrouw. In het verhaal zien we meerdere periodes tussen de afschaffing van de slavernij in 1863 en de onafhankelijkheid van Suriname in 1975. Fansi zelf werd als baby afgestaan door haar blanke moeder, waarna ze uiteindelijk met haar kinderen in Paramaribo belandt. Alles doet ze om haar kinderen een beter leven te geven, zonder de hulp van de vader van haar kinderen. Die kinderen verhuizen uiteindelijk naar Nederland, maar zij blijft achter, totdat ook zij de oversteek maakt, nog voor de Surinaamse onafhankelijkheid. Kleindochter Tessa Leuwsha verfilmt uiteindelijk haar verhaal in een documentaire.
Ons eindoordeel?
Over een formidabele voice-over gesproken, in Moeder Suriname zit er die een. Die stem, van zangeres Denise Jannah, bepaalt de helft van je kijkervaring in deze ontroerende, imponerende en tegelijkertijd prachtige documentaire over Fansi. Wat een vrouw. Wat een leven. En wat een wendbaarheid had die vrouw.
Oude beelden nemen je mee naar het verleden. De documentaire kijkt als een film, met het betere knip en plakwerk, met archiefbeelden. Het is alsof je naar een prentenboek kijkt, maar dan met bewegend beeld op film, met een flinke dosis melodrama. De beelden in combinatie met de voice-over brengen je in een trance. De beelden spreken vaak voor zich. Zwartwit en kleur wisselen elkaar af, waarbij de voice-over de lijm is. Een documentaire waarin racisme een onlosmakelijk een belangrijke rol speelt, net als loslaten en je eigen keuzes maken, wat geen vanzelfsprekendheid is. Wat is thuis en is thuis afhankelijk van waar je bent of met wie je bent. Cultuur speelt daarbij uiteraard ook een rol, want het is wel even van een koude kermis thuiskomen als je Suriname inwisselt voor Nederland.
Moeder Suriname is een ontroerende, imponerende en prachtige aan elkaar geplakte documentaire. De formidabele voice-over zorgt voor de lijm, waarbij melodrama de boventoon voert.
Regie: Tessa Leuwsha
Cast: Denise Jannah (voice-over)
Speelduur: 71 minuten
Releasedatum: 16-11-2023
Een gedachte over “Moeder Suriname”