Modern Times

recensie Modern Times

De komische dramafilm Modern Times gaat over een man die heel de dag alleen maar schroeven aandraait. Hij wordt gek, belandt in het gesticht en daarna zelfs in de gevangenis. Wat wij van Modern Times vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Heel de dag werkt een man als arbeider aan de lopende band in een fabriek. Heel de dag draait hij alleen maar schroeven aan. Heel monotoon is dat, waardoor hij op een gegeven gek wordt en in een gesticht belandt. Eenmaal daar weer uit ziet men hem aan voor een communistische leider en belandt hij in de gevangenis.

Ons eindoordeel?

Ruim 85 jaar nadat Modern Times voor het eerst in de bioscoop verscheen, staat deze klassieker, met de boodschap die het wil verkondigen, nog steeds overeind. Een aanklacht tegen de modernere tijden. Want die moderne tijd, en dus vooruitgang, daar zijn de arme, hardwerkende man en vrouw de dupe van zijn. Chaplin komt met deze film dan ook op voor de arbeiders. Iets wat vandaag de dag nog steeds actueel is. Want de rijken worden rijker en de armer alsmaar armer.

Eigenlijk doet Chaplin in bijna elke film die hij maakte wel hetzelfde. Een maatschappijkritische boodschap verkondigen, maar dan wel verpakt in inpakpapier dat de boodschap te veel verstopt. Dat inpakpapier – humor en inventiviteit – strooit wat zand ik de ogen, want hoewel alles alleen maar grappig lijkt, is het dat verre van. De triestheid is door de hele film waar te nemen, je moet het alleen wel zien. Wat dat betreft overschaduwt de humor dan ook de daadwerkelijke boodschap. Een boodschap die er wel degelijk is, maar door de rommelige aaneenschakeling niet altijd goed te doorgronden is. Paulette Goddard is overigens een verademing om te zien!

Je zou bijna vergeten dat de wereldberoemde scène in de machine aan het begin van Modern Times te zien is. Daar begint hij pas, daar waar het een van de meest iconische filmscènes ooit is. Het einde zou moeten beklijven, maar dat doet het begin. Een maatschappijkritische boodschap, maar wel een die net teveel is ingepakt met humor, ondanks de boodschap die nog steeds staat als een huis.

Regie: Charles Chaplin
Cast: Charles Chaplin | Paulette Goddard | Henry Bergman
Speelduur: 87 minuten
Releasedatum:
14-10-2021 (eerder in 1936)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.