Mind My Mind

recensie Mind My Mind

De korte komische animatiefilm Mind My Mind gaat over de autistische Chris. In zijn hoofd zit Hans, die voor alle gebeurtenissen in zijn leven een script heeft. Zo ook voor het geval hij moet flirten. Wat wij van Mind My Mind vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Chris is een jonge man met een autisme. Dat probeert hij voor de buitenwereld te verbloemen, met name zijn obsessie voor modelvliegtuigjes. Hans, die in zijn hoofd woont, helpt hem bij dat verbloemen. Hetis dan ook Hans die zijn leven bepaalt en van alles een script heeft klaarliggen. Zo ook als Chris een leuke meid ontmoet, die hem haar favoriete kameleon wil laten zien. Het flirt-script komt uit de kast, maar of dat script ook werkt is maar de vraag.

Ons eindoordeel?

Mind My Mind is op meerdere manieren pijnlijk te noemen. Ten eerste omdat Chris door velen door zijn autisme niet begrepen wordt. Onbegrijpelijk eigenlijk, want hij is gewoon zichzelf. Autisme is geen keuze! Dat hij dingen niet kan zoals de maatschappij van hem verwacht, is het tweede pijnlijke. Dat hij zich dat aantrekt, is nog pijnlijker.

Een lieve film die, denken wij, goed inzichtelijk maakt hoe iemand met autisme denkt en doet. Welke keuze maak je en is dat dan wel de goede. Helemaal als je niets liever wilt dan over je, volgens misschien wel velen, bijzondere of rare passie wilt praten. Nu kunnen we zeggen, waar maak je je druk om Chris, maar zo werkt dat natuurlijk niet. Zoals de film laat zien, is daar niet altijd een knop voor. Soms lukt dat, maar vaker niet. Het is dan ook mooi om te zien dat deze aandacht voor autisme op deze manier wordt gepresenteerd. En hoewel je neigt om medelijden te hebben met Chris, is dat natuurlijk nergens voor nodig. Die redt zich wel, ook al is dat op zijn eigen manier. Soms heeft hij gewoon een helpende hand nodig van iemand die hem accepteert zoals hij is. Want dan komt hij pas echt tot leven. Wij kunnen ons voorstellen dat dit vaker zo is bij mensen met een autisme. Of misschien ook niet.

Op het randje van kinderlijk, maar daardoor bereik je wel een groter publiek. Iets wat waarschijnlijk ook wel het doel is van deze korte film. Dat de film zo kort is, is dan misschien ook wel een bewuste keuze. Langer zou de aandacht doen verslappen. De handgetekende animaties zijn overigens speels, wat dan weer bij dat kinderlijke past. Wij verlangen wat dat betreft wel meer naar dit soort handgetekende animatiefilms, want dat brengt ons terug naar onze jeugd. Nostalgie zullen we maar zeggen. Tegenwoordig is het zo een beetje allemaal met de computer getekend. Jammer is dat.

De elektronische muziekkeuze is overigens voor ons een goede keuze, al zal niet iedereen deze toch ook wel donkere en misschien wel drukke muziek kunnen waarderen.

Mind My Mind maakt, denken wij, goed inzichtelijk hoe iemand met een autisme denkt en vervolgens handelt. Speelse handgetekende animaties in een lieve en korte animatiefilm. Maar ook pijnlijk, want je zou toch hopen dat een ieder zich wat meer in een ander zou kunnen vetplaatsen. Autisme of niet, dat moet natuurlijk niets uitmaken.

Regie: Floor Adams
Cast: –
Speelduur: 30 minuten

Share

Wil je reageren?