Mijn Vader de Hasjkoning

recensie Mijn Vader de Hasjkoning

De tweedelige documentaire Mijn Vader de Hashkoning gaat over vader Jan en zoon Will Falize. Jan was hasjhandelaar, wat effect heeft gehad op de relatie tussen vader en zoon. Wat wij van Mijn Vader de Hasjkoning vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Jan ‘De Pinda’ Falize was in de jaren 80 en 90 een ongrijpbare hasjhandelaar uit Limburg. Zijn zoon Will stond altijd in zijn schaduw en was zijn gewenste troonopvolger. Geld ten overvloede, maar geld maakt niet altijd gelukkig. Zeker niet in een wereld die je zelf nog aan het ontdekken bent.

Ons eindoordeel?

Mijn Vader de Hashkoning is een tweedelige documentaireserie, met coming of age en misdaad als ingrediënten. Gratis tip voor Videoland, maak hier gewoon een misdaadserie van, met deze documentaire als informatiebron. De productie met bijbehorende (soms te gelikte) fraaie cameravoering kun je dan wederom aan de makers overlaten.

Als kijker heb je geen medelijden met Jan Falize – ik niet in ieder geval. Met zoon Will wel meer, maar het feit dat hij zijn eigen documentaire mede heeft geregisseerd (samen met Ruud Lenssen, van Wei) en de voice-over heeft gedaan, voelt te geregisseerd en daardoor melodramatisch (een serie zou daarom dus goed zijn). Het voelt eenzijdig, wat ook zo bedoeld is, denk ik. Zowel vader als zoon ‘spelen’ slachtoffer. Dat intrigeert tegelijkertijd ook wel, want de emotie oogt oprecht (er zijn altijd twee kanten van het verhaal). De Limburgse folk van Arno Adams (Kus Mich Dan) draagt daar aan bij. De overige muziek zorgt er overigens voor dat de documentaire ook een feelgood gevoel meegeeft aan de kijker. Niet altijd ten goede, want vooral Jan wordt daardoor nog meer als slachtoffer geportretteerd.

Mijn Vader de Hasjkoning is een (iets te gelikte) melodramatische, misdaaddocumentaire, met een vleugje feelgood. Medelijden heb ik niet met vader Jan, maar de oprechtheid komt goed tot uiting. Ze zouden hier bij Videoland best een serie van kunnen maken.

Regie: Ruud Lenssen | Will Falize
Cast: Jan Falize | Will Falize
Speelduur: 2 afleveringen
Releasedatum: 22-12-2022 (RTL Z) | 23-12-2022 (Videoland)

Share

3 gedachtes over “Mijn Vader de Hasjkoning

  1. Ik kan me goed aansluiten bij deze review. Had nou een ontzettend vette misdaad serie over het verhaal van de pinda gemaakt. Ik werd tijdens de serie ongemakkelijk van de scenes en voiceovers van zijn zoon. Als kers op de taart rijdt hij ook nog weg met zijn dochter op een paard in de laatste scene; zó melodramatisch.

    Had de serie nou uit een derde perspectief laten maken en had de zoon ook gewoon geinterviewd en de voice over door Jan zelf laten doen. Dan had deze serie voor mij een 5/5 gekregen.

    Nu een 3/5, en puur omdat het verhaal zo vet is.

    Muziek en edit is wel echt 5/5.

  2. Wat een vreselijk slechte documentaire. Te idioot voor woorden dat Jan ook nog niet eens de hand in eigen boezem kan steken en zich zielig vindt dat hem miljoenen zijn ontnomen. Met de zoon kan ik ook helemaal niks, ook zielig en labiel allemaal. Mij ontzettend geïrriteerd aan het slachtoffer-gedrag van deze lui. Patserig maar watjes tegelijk.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.