Mijn 10 beste albums van 2023!

beste albums van 2023

Zo heel af en toe deel ik op de sociale media (X en Instagram) ook mijn muzieksmaak met jullie. Dat kan een nummer zijn, maar meestal een album dat mij bevalt en al dan niet die week is verschenen. Uiteindelijk is het niet moeilijk om tien albums te verzamelen. Het is wel moeilijk om de tien beste te verzamelen. Er verschijnt namelijk best veel goeds in het jaar. Toch is een poging ondernomen, waarbij ze op volgorde van de verschijningsdatum op Spotify zijn opgesomd. Dit zijn mijn beste albums van 2023, met weer veel oude bekenden!

Young Fathers – Heavy Heavy (3-2-2023)

Young Fathers - Heavy Heavy

Zijn er mensen die niet in de huiskamer hebben staan dansen op deze muziek? Muziek die niet in een hokje te plaatsen is. Hun vierde album was voor ondergetekende een schot in de roos aan het begin van het jaar.

Favoriete nummer: Drum

The Veils – …And Out of the Void Came Love (3-3-2023)

The Veils - ...And Out Of The Void Came Love

Oude liefde roest niet. Zo ook niet mijn liefde voor The Veils, mijn vroegere favoriete bandje. Finn Andrews solocarrière ging even voor, maar voor het eerst sinds 2016 konden we dit jaar weer genieten. Met vleugjes Leonard Cohen!

Favoriete nummer: Some Day My Love Will Come

Spinvis – Be-Bop-A-Lula (7-4-2023)

Spinvis - Be-Bop-A-Lula

In mijn favoriete nummer van deze meer dan zeer aangename Nederlandse band, hoor je een vleugje Manu Chao (hoe zou het met die man gaan?). Liedjes die de luisteraar verbeeldend een verhaal vertellen, waarbij je in gedachte een film afspeelt.

Favoriete nummer: Icarus

Lael Neale – Star Eaters Delight (21-4-2023)

Lael Neale - Star Eaters Delight

Folk, maar dan met een flinke dosis pop erbij. En wat postpunk! Luister het eerste nummer en je zit meteen lekker in het album (ook mijn favoriete nummer van het album, dus klikken maar). Doet ook wat denken aan Patti Smith (van horen zeggen).

Favoriete nummer: I Am The River

Dean Johnson – Nothing For Me, Please (5-5-2023)

Dean Johnson - Nothing For Me, Please

Wat een prachtige debuutplaat heeft Dean Johnson gemaakt. Hij maakt al lang muziek, maar nu, bijna twintig jaar later, brengt hij pas zijn eerste plaat uit. Folk die simpel klinkt en toch complex is. Meer van dit graag!

Favoriete nummer: Annabelle Goodbye

Joanna Sternberg – I’ve Got Me (30-6-2023)

Joanna Sternberg - I've Got Me

Zin in een beetje kattengejank? Dan zit je gebakken bij Joanna Sternberg. Kattengejank op een zeer positieve manier overigens, want de meeste mensen mogen hopen dat ze zo technisch kunnen zingen. Pop, aldus de recensenten!

Favoriete nummer: I’ll Make You Mine

Mick Flannery – Goodtime Charlie (15-9-2023)

Mick Flannery - Goodtime Charlie

Bij Mick Flannery kun je niet om zijn stem heen. Prachtig! Helemaal in combinatie met de muziek die hij maakt (van rustige tot rijkelijke folk: zie favoriete nummer). Dit jaar wist hij wederom een overtuigende plaat af te leveren.

Favoriete nummer: Young

I Have a Tribe – Changing of the Guard (6-10-203)

I Have A Tribe - Changing of the Guard

Het beste album van het jaar. Zonder twijfel. Dit album heeft alles, van muziek tot stem, tot de teksten die tot je gehoor komen. En wederom een Ierse singer-songwriter. Wat zit er daar in het water? Denk aan Villagers!

Favoriete nummer: Vitruvian Man

Dylan Leblanc – Coyote (20-10-2023)

Dylan Leblanc - Coyote

Oude bekende Dylan Leblanc maakte een topalbum. Amerikaanse folk (dat is anders dan Ierse), waarbij je jezelf al zittend op een paard in de woestijn waart. De man trad op in Breda, maar deze pannenkoek was net te laat voor kaartjes.

Favoriete nummer: Dust

Angie McMahon – Light, Dark, Light Again (27-10-2023)

Angie McMahon - Light, Dark, Light Again

Angie McMahon is een kruising tussen Sharon van Etten en Florence and the Machine. Alles in de goede in van het woord. Alle nummers zijn top, dus maar een nummer gekozen van iets wat ik ook wel eens drink (is geen echte whiskey hoor!).

Favoriete nummer: Fireball Whiskey

Net niet

Je hebt altijd afvallers, ook al is het geen wedstrijd. De artiesten met bijbehorende albums die ook indruk maakten, zijn: The National – First Two Pages of Frankenstein (28-4-2023), Gia Margeret – Romantic Piano (26-5-2023), Wilco – Cousin (29-9-2023) en Helena Deland – Goodnight Summerland (13-10-2023).

Wat waren voor jou de beste albums van 2023?

Share

3 gedachtes over “Mijn 10 beste albums van 2023!

  1. Dankzij je lijstje valt er op de valreep nog veel nieuws te ontdekken. De enige plaat die ik ken is die van Lael Neale. Vorige week draaide een dj op NTS Radio de track In Verona, een nummer dat me deed denken aan het vroege werk van Lida Husik. Dat was een reden om deze week bij Concerto de elpee te scoren. De stem van de zangeres heeft in de andere nummers ook wel wat weg van The Space Lady. Al met al een heel prettig album.

    1. Ik weet eigenlijk niet meer hoe ik Lael Neale ontdekte, maar waarschijnlijk via Stereogum. Ik hou op dit moment erg van zangeressen zoals zij, met bijbehorende muziek (Sharon van Etten is mijn persoonlijke favoriet).

      Ik kijk ook weer uit naar jouw lijstjes, Gert. Daar valt veel aan te ontdekken op het gebied van film en muziek.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.