Mid90s

recensie Mid90s

De dramafilm Mid90s gaat over de dertienjarige Stevie. Thuis wordt hij niet gezien, maar op straat wel, door een groep skaters, waar hij zich bij aansluit. Wat wij van Mid90s vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Zoals de titel van de film al aangeeft, leven we in de jaren 90. Stevie is een 13-jarige jongen die het thuis niet gemakkelijk heeft. Zijn alleenstaande moeder is er amper en zijn broer doet niets anders dan hem in elkaar slaan. Als hij vervolgens vier jonge, maar wel oudere skateboarders tegenkomt, wordt hij in de groep opgenomen. En daar leert hij steeds meer over zichzelf en de wereld om hem heen.

Ons eindoordeel?

Vluchten, daar gaat Mid90s over. En over ontdekken wie je bent. Of misschien nog wel meer wie je niet bent, met als achterliggende gedachte de gewenste acceptatie. Dat je jezelf dan anders gaat gedragen dan je bent en je kont in de krib gooit, is op die leeftijd heel logisch. Althans, dat vinden wij. We zijn allemaal kinderen geweest, toch?

Jonah Hill is helemaal geslaagd met zijn regiedebuut. Wat een fijne coming of age-film. Goed acteerwerk – met een haast onherkenbare Lucas Hedges als boze en ook onbegrepen broer – in combinatie met een op het oog autobiografisch verhaal. Dat laatste is het niet. Dat maakt het wel extra mooi, want het lijkt dus wel allemaal autobiografisch. Daardoor komt de film echt over. Wel heeft Jonah geput uit zijn jeugd.

De beeldverhouding is – zoals de laatste tijd wel vaker over films die zich voor de millenniumwisseling afspelen – 4:3. Bijna vierkant dus, zoals onze blokkendozen televisie destijds. Dat gaat dus ook gepaard met de herkenbare muziek uit de jaren 90.

Wat de film echt zo fijn maakt, is dat je jezelf heel gemakkelijk kunt verplaatsen in Stevie. Hij is 13 en skater, maar iedereen heeft haast wel in zo een situatie gezeten. En dan bedoelen we dat je jezelf niet begrepen voelt. Dan doe je bij andere mensen, die je minder goed kent, beter je best om er bij te horen. Soms ga je over het randje en donder je ervan af, maar op het einde van de rit leren we er allemaal van. Echte vriendschap is daarbij wel essentieel, zo ook in deze film. Dat blijkt ook wel uit het laatste pluspunt. Al het filmwerk van Fourth Grade – ja, zo heet iemand in deze film – sluit de film namelijk perfect af.

Mid90s is een zeer geslaagd regiedebuut van Jonah Hill. Wat ons betreft mag hij dit soort films blijven maken. Een coming of age-film zoals je die graag ziet. Puur, oprecht en vanuit het hart gemaakt.

Regie: Jonah Hill
Cast: Sunny Suljic | Lucas Hedges | Katherine Waterston | Gio Galicia
Speelduur: 85 minuten

Share

2 gedachtes over “Mid90s

  1. Vond deze film enorm goed, de hip hop soundtrack was heel veel muziek waar ik destijds ook naar luisterde en het verhaal wist me helemaal te pakken. Topfilm.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.