Melk

recensie Melk

Waardering: 3.5 uit 5.

De dramafilm Melk gaat over Robin, die na de stilgeboorte van haar baby toch babymelk produceert. Ze besluit het te doneren, maar wie wil er überhaupt babymelk van een ander? Wat wij van Melk vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Robin produceert na de stilgeboorte van haar baby nog steeds babymelk. Nog vol in het rouwproces besluit ze die te doneren. Alleen wie staat er open om babymelk van een ander te accepteren voor haar kind. De koelkast van Robin begint dan ook steeds verder uit te puilen en weggooien wil ze het ook niet. Daarnaast zet het ook haar relatie onder druk en beheerst het inmiddels haar hele leven.

Ons eindoordeel?

Melk is goed voor elk, zou je denken. Niet in het geval van Robin dus, zoals blijkt na het toch wel heftige begin. Niet alleen als het gaat om het stil geboren kind, maar ook over de onuitgesproken emoties (hoe zit dat gezin eigenlijk in elkaar?). Verdriet zit in dit geval niet alleen bij jezelf, maar ook bij anderen, ook al heb je het kind altijd gedragen. Lijkt me lastig, om dan een ander zo een verdriet ziet hebben terwijl je zelf worstelt (#hetgaatkutmaarikzegdathetgoedgaatomermaarnietovertehoevenpraten). Daar rust wel een stigma op, want moet het dan slecht met je gaan? Soms moet je iemand gewoon laten en je eigen gevoel aan de kant schuiven, vooral in tijden van rouw.

Waar zeker een stigma op rust, is op het verkopen van je melk. Er bestaan echt moedermelkbanken, waar ik totaal geen weet van had. Zover staat het onderwerp dus van mij af. Leerzaam om zo een film dan te zien, vooral als het gaat om het verlies dat daarbij komt kijken. Het is heel begrijpelijk wat je ziet. Want hoe verwerk je een verlies, als je nog babymelk produceert. Dat is ergens toch nog een teken van leven.

De film (oogt als een TV-film) is ingetogen, waarbij toch met veel emotie is geacteerd (zowel Frieda Barnahrd en Aleksej Ovsiannikov). Vooral in het doen en laten, maar ook in de ogen. Het verhaal verloopt weliswaar traag, maar de luchtigheid die halverwege de film zijn intrede doet, maakt het onderwerp daardoor wel toegankelijker voor de kijker (de coole trui van Robin ook). En dat sterke einde laat niets te wensen over!

Ga zo door Stefanie Kolk, want met haar eerste speelfilm Melk, levert ze een sterk regiedebuut af over een onderwerp dat niet alledaags is. Ingetogen maar emotievol en uiteindelijk ook ruimte voor luchtigheid. Laat iemand rouwen zoals hij of zij dat wil en probeer niet teveel te oordelen.

Regie: Stefanie Kolk
Cast: Frieda Barnahrd | Aleksej Ovsiannikov | Ruth Sahertian
Speelduur: 96 minuten
Releasedatum: 4-4-2024

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.