Mayday

recensie Mayday

De avonturen- en dramafilm Mayday gaat over Ana. Zij gaat in een schemerwereld samen met drie vrouwelijke soldaten de strijd aan met mannen. Het is doden of gedood worden! Wat wij van Mayday vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Ana komt in een schemerwereld terecht waar mannen tegen de vrouwen vechten. In die wereld gaat het om leven en dood. Drie soldates ontfermen zich over Ana, waarbij een verlaten onderzeeboot als woning dient. Vervolgens zenden ze mayday-geluiden uit, om mannen op de rotsen te lokken. De vrouwen willen wraak voor wat vrouwen in zijn algemeenheid is aangedaan door al die mannen!

Ons eindoordeel?

Een toepasselijker titel hadden ze niet voor Mayday kunnen bedenken. Passend bij het verhaal en een waarschuwing voor de kijker. Wat een zware zit zeg. En het begon nog zo hoopvol met Ana – die eigenlijk Anastasia heet – die de overstap maakt naar de schemerwereld. Zowel zij als de kijker is op dat moment de oriëntatie kwijt. Vanaf dat moment ging het dan ook mis.

De film komt kinderlijk en geforceerd over. Het lijkt in de uitvoering dan ook eerder een sprookjesachtige en avontuurlijke tienerfilm zonder echte diepgang. Daar is uiteraard niets mis mee, mits de uitvoering ook goed is. Daar schort het dus aan, te beginnen bij het niet overtuigende acteerwerk. Vier strijdsters die in hun jacht op mannen niet geloofwaardig overkomen; het hanteren van de wapens kwam onhandig over. Overigens noemt Ana Marcha een monster, wat dan weer deed denken aan de film Monster. Daarin speelt Charlize Theron, waar Marcha (Mia Goth) dan weer op lijkt. Ze kwam alleen niet als een monster over, eerder als iemand die de weg kwijt was.

De overwegend afwisselende blauwe, gele en rode kleuren droegen ook niet bij aan een fijne kijkbeurt. Het leidde eerder af! Ook leek het wat verhaal betreft een soort kopiëren plakken van films van Wes Anderson. Die man beheerst het om films te maken waar kinderlijke luchtigheid verweven is met een duidelijke en volwassen boodschap. Helaas lukt Cinorre dat (nog) niet met haar verhaal.

Mayday begon sterk maar viel daarna helemaal in duigen. Nergens overtuigt de film en dat komt vooral omdat het erg geforceerd overkomt.

Regie: Karen Cinorre
Cast: Grace Van Patten | Mia Goth | Havana Rose Liu | Soko | Juliette Lewis
Speelduur: 100 minuten
Releasedatum: 6-2-2021 (IFFR)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.