Martin Margiela: In His Own Words

recensie Martin Margiela

De documentaire Martin Margiela: In His Own Words gaat over een modeontwerper, die zich in twintig jaar nooit liet zien. Hij geeft zich bloot, maar zien doen we hem nog steeds niet. Wat wij van Martin Margiela: In His Own Words vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Margiela is misschien niet iemand die zomaar even een belletje doet rinkelen, maar in de modewereld toch zeker wel. Een invloedrijke modeontwerper was hij, die in twintig jaar tijd liefst 41 collecties aan de wereld liet zien. Die collecties zorgden ook nog eens voor ophef. En dat alles zonder ook maar ooit een woord met de pers te wisselen. Hij liet zich niet eens zien! Het ging tenslotte om de kleding. Via deze documentaire komen we toch meer te weten over de man, die zo snel als dat hij kwam, ook weer verdween.

Ons eindoordeel?

Als je denkt dat je Margiela gaat zien in Martin Margiela: In His Own Words, dan kom je bedrogen uit. Je hoort de man alleen. Dat houdt toch een bepaalde mythe in stand, net zoals de mannen van Daft Punk bijvoorbeeld. Dat geeft een beetje extra spanning, omdat je het toch wilt weten. En dat terwijl je weet dat je dat nooit gaat weten.

Helaas is de documentaire niet zo mythisch. Los van dat het een lekker wegkijkende en vrij energieke documentaire is, is deze zeker niet vernieuwend. Ergens verwacht je dat misschien wel als je weet dat Margiela zelf ook zo vernieuwend was. Een bescheiden ogende man is het, maar in onze ogen gewoon zelfingenomen. Het komt op ons over dat hij er wel van houdt dat hij veren in zijn reet wil krijgen.

Wij blijven ons ook wel verbazen over de modewereld. Het blijft een bijzondere wereld die een beeld schept van een niet bestaande wereld, waar haast niemand zich aan kan reflecteren. Het is meer ons kent ons waarbij iedereen zich afvraagt wanneer het volgende feestje is. Noem het een kliekje. Wie draagt die kleding überhaupt? Want wat heb je aan sieraden van ijs die smelten terwijl je ze draagt. ‘Daar zijn geen woorden voor’, wordt lovend gezegd. Nee inderdaad, want wat moet je ermee. Lekker hoor, op een winterse dag.

Martin Margiela: In His Own Words is een energieke documentaire die lekker wegkijkt, maar zeker niet zo mythisch is als de modeontwerper zelf. Je verwacht iets vernieuwends, maar dat krijg je niet. Ja, je leert meer over de goede man, maar om nu te zeggen dat we nu een stuk wereldwijzer zijn geworden. Nee, dat zijn we niet.

Regie: Reiner Holzemer
Cast: Martin Margiela
Speelduur: 90 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.