Marionette

recensie Marionette

De psychologische thriller Marionette gaat over de kinderpsychiater Marianne. Zij begeleidt een jongen die de gave heeft om haar toekomst te sturen. Wat wij van Marionette vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

De kinderpsychiater Marianne verhuist van New York naar Schotland om een nieuw leven te beginnen. Een van haar nieuwe patiënten is de tienjarige Manny, die erg geheimzinnig is. Hij heeft de gave om traumatische gebeurtenissen te tekenen en haar toekomst te sturen. Marianne raakt steeds meer geobsedeerd door Manny, maar verliest daardoor ook de controle over zichzelf.

Ons eindoordeel?

Echt goede Nederlandse psychologische thrillers zijn in onze ogen zeldzaam. Het genre lijkt vaak ook ontweken te worden. Vaak gaat men voor de veiligheid en kiest men romantische komedies. Ergens niet raar, want die trekken ook volle zalen. Marionette is verre van een romantische komedie, want de suspense – duur woord van recensenten voor spanning – is opbouwend goed. En hoewel het een Nederlandse productie is met onze eigen Thekla Reuten in de hoofdrol, is Engels de voertaal. Op het toch wat steenkolen Engels van Thekla na, heb je dus nooit het idee naar een Nederlandse film te kijken.

Deze thriller komt op het begin wat gemaakt over. Dat blijkt uiteindelijk niet, want net als in Wie Is de Mol, niets is wat het lijkt. Dat door een goede plottwist. Eén die wij niet hadden zien aankomen in ieder geval. Daardoor vonden we de film ook beter. Juist door het psychologische aspect, waardoor je zelf ook veel denkwerk hebt.

We moesten ergens ook denken aan The Sixth Sense en The Butterfly Effect. Het verhaal is zeker anders, maar elementen zijn te herkennen. Het einde kwam wel wat abrupt en had misschien wat meer diepgang gemogen. Het einde voelde te afgeraffeld. De 110 minuten die de film duurde, mocht dan nog wel iets langer zijn.

Marionette begint wat gemaakt, maar door een goede plottwist moeten je hersenen ineens aan de slag. Dat komt deze on-Nederlandse thriller zeker ten goede.

Regie: Elbert van Stien
Cast: Thekla Reuten | Peter Mullan | Dawne Steele | Bill Paterson
Speelduur: 112 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.