Marilyn

recensie Marilyn

De dramafilm Marilyn gaat over deze zeventienjarige Marco, die doelwit is van de lokale jongeren. Dit alles omdat Marcos zijn geaardheid niet goed valt bij die jongeren. Marcos wordt steeds verder in een hoek gedreven. Wat wij van Marilyn vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Marcos is een zeventienjarige arbeider die zijn seksualiteit ontdekt. Dat doet hij in een omgeving die niet openstaat voor zijn geaardheid. Thuis werkt hij ook liever achter het naaimachine in plaats van op de boerderij. Zijn bijnaam in het dorp luidt Marilyn. Uiteindelijk leidt dit tot pesterijen, discriminatie, maar ook tot lust. Ze drijven hem op deze manier steeds verder in een hoek.

Ons eindoordeel?

In eerste instantie deed het rustig voortkabbelende Marilyn ons denken aan het Chileense Tarde Para Morir Joven. Ook deze film is een coming of age, waarin ontdekken centraal staat. Wat dan weer anders is, is dat in dit geval Marcos alles zelf moet ontdekken, want echt hulp krijgt hij niet in zijn keuzes. Dan zeggen we het ook nog netjes.

En we blijven het maar herhalen, want blijkbaar is het nodig. Accepteer iemand zoals hij of zij is. Juist als het je kind is. Begeleidt hem of haar in het proces en waarschuw ze voor de beren op de weg. Wat heeft je zoon eraan als hij alleen maar zijn mannelijkheid moet tonen, terwijl hij dat niet wilt. We hebben dan ook veel onzekerheid gezien, maar daar stond ook zekerheid tegenover. Het moment dat Marcos even helemaal zichzelf is, dansend en alle zorgen vergeten. Die zekerheid was mooi en constaterend met zijn dagelijkse leven op de boerderij.

En hoewel de film rustig voortkabbelde, hebben wij dit als positief ervaren. Op deze manier kon het verhaal duidelijk worden verteld, zonder rompslomp erom heen. In Marcos zijn hoofd zit de drukte. De drukte die men hem van buitenaf oplegt. En of dat verstandig is, moet je zelf maar gaan kijken.

Marilyn is een rustig voortkabbelende coming of age. Eén die haarfijn weet uit te leggen wat onzekerheid en druk van buitenaf met iemand kan doen. Dit soort film moeten blijven gemaakt!

Regie: Martín Rodríguez Redondo
Cast: Catalina Saavedra | Walter Rodrígues | Germán de Silva
Speelduur: 79 minuten

Share

Wil je reageren?