Mandibules

recensie Mandibules

De komedie Mandibules gaat over twee vrienden die een grote vlieg in een kofferbak vinden. De twee willen het insect trainen, om zo bakken vol met geld te verdienen. Wat wij van Mandibules vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Jean-Gab en Manu zijn twee vrienden die niet bijster slim zijn. Als ze vervolgens een hele grote vlieg in een kofferbak van een gestolen auto vinden, willen ze het insect gaan trainen. Want ja, zo een grote vlieg, daar moet toch geld mee te verdienen zijn. Ondertussen moeten ze ook een op het oog duistere klus klaren, waarvoor ze een deadline hebben.

Ons eindoordeel?

De eerste keer dat ik in aanraking kwam met een film van Quentin Dupieux, was Deerskin. Een ongewoon absurdistische en geslaagde film. Nu heeft hij er met Mandibules nog een schepje bovenop gedaan wat absurdisme betreft. Want ben eerlijk, zo een grote vriendelijke vlieg heb je waarschijnlijk nog niet eerder gezien. Overigens was de uitvoering wat minder in deze film, omdat het iets te ver doorsloeg. Die vlieg, ja, leuk, maar zonder toegevoegde waarde als het gaat om het verhaal.

Er zit zeker humor in, maar het was wel echt hele flauwe humor. Alsof je naar Dumb and Dumber keek, maar dan een Franse flauwere variant. Het zal mij in ieder geval niet verbazen als die film als voorbeeld diende bij het maken van deze film. De enige die ik nog wel grappig vond, was de zichzelf overschreeuwende Adèle Exarchopoulos (La Vie d’Adèle). En het einde, want dat was eigenlijk ook wel leuk. Niet verwacht en daarom toch nog een voldoende voor deze kleurrijke film. Niet alleen kleurrijk in beeld, maar ook in de personages.

Manidibules lijkt op een een flauwere variant van Dumb and Dumber, maar dan met een hele grote vlieg. Dat sloeg net iets te ver door in deze kleurrijke film. Adèle Exarchopoulos was een hoogtepuntje in een wel grappige rol.

Regie: Quentin Dupieux
Cast: David Marsais | Grégoire Ludig | Adèle Exarchopoulos | Coralie Russier
Speelduur: 78 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.