Maiden

recensie Maiden

De documentaire Maiden gaat over Tracy Edwards en haar team, dat het eerste vrouwelijke zeilteam vormde in een wereldberoemde zeilrace. Zullen ze überhaupt de finish halen? Wat wij van Maiden vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Tracy Edwards is geen gemakkelijk kind. Op haar 24e, in 1989, besluit ze om met een vrouwenteam mee te doen aan de Whitbread Round the World Race; de zwaarste zeilrace die er is. Dat is voor het eerst dat er een team meedoet dat alleen uit vrouwen bestaat. En daar wordt op zijn zachts gezegd nogal lacherig over gedaan. Want dat kunnen vrouwen toch helemaal niet? En Tracy is ook nog eens een afhaker, aldus haar moeder.

Ons eindoordeel?

Maiden is een ontzettend krachtige documentaire. Een documentaire waarin het testosteron van het beeld druipt, zo vies. En dan hebben we het niet alleen over de beelden van toen, maar ook de mannen die in het heden zijn geïnterviewd. Wat een jongensachtig gedrag, nog steeds. Bah. Ik bedoel, je noemt een boot vol met vrouwen toch geen slettenboot? En daar dan nu een beetje lacherig over doen. Ga je schamen!

En dan te bedenken dat een van de vrouwelijke interviewsters van destijds daar gewoon vrolijk aan mee deed. Ze stelde bijna minachtend een vraag aan de kleurrijke Tracy, waarbij ze zich afvroeg hoe een mooi meisje zoals zij dan wel aan geld komt. Alsof de schoonheid van een vrouw er toe doet. Het gaat om de capaciteiten die iemand heeft, niet om de uitstraling. Niet raar dus dat zij en haar bemanningsleden zoveel passie, bewijzingsdrang en doorzettingsvermogen hadden. Een verhaal dat verteld mag worden. Een verhaal waar we ook op de dag van vandaag nog van kunnen leren.

Naast dat het een krachtige documentaire is, ontroert hij ook. En dan zijn we er nog niet, want spanning zit er ook in. Wij kenden de uitkomst van de zeilrace niet, dus vanzelfsprekend zaten wij op de spreekwoordelijke preekstoel van ons eigen zeilbootje (hebben we niet hoor). En hoewel deze film gewoon op Netflix te zien is – daar hebben wij hem gezien – moet deze in de bioscoop nog beter zijn. Beeld en geluid komen daar tot hun recht, iets wat vooral met zeilen een meerwaarde heeft. Wind en water hoor je dan nog beter. En vooral al die klappen van het water die de boot moet opvangen. Die moet je haast voelen!

Maiden is een zeer krachtige, ontroerende en spannende documentaire. Een documentaire die ‘gewoon’ op Netflix te zien is, maar in de bioscoop beter tot zijn recht komt, dat weten we bijna zeker. Daar is beeld en geluid namelijk optimaal!

Regie: Alex Holmes
Cast: Tracey Edwards
Speelduur: 97 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.